joi, 22 iulie 2010

Cugetari : „ Dragostea este lepadarea oricarui gand potrivnic fata de aproapele nostru.''. Sfantul Ioan Scararul.


În aceasta zi a douazeci si doua, facem pomenirea Sfintei mironosite si întocmai cu Apostolii Maria Magdalena.




Magdala ( Dalmanuta ), mic sat de pescari aflat pe tarmul occidental al lacului Ghenizaret, la 5 km de orasul Tiberiada, era patria Sfintei Maria Magdalena. Fecioara cu avere, a trait cu frica de Dumnezeu si cu ascultarea poruncilor Lui, pâna in ziua in care a fost posedata de sapte diavoli (cf. Marcu 16, 9 ; Luca 8, 2). Cuprinsa de aceasta boala si negasindu-si nicicum odihna, ea afla ca Iisus Hristos ajunsese pâna in tinutul ei, dupa ce traversase Samaria si ca atragea multimi multe dupa El, prin minunile pe care Le savârsea si prin invatatura Sa cea cereasca. Plina de speranta, ea alerga spre El si, asistând la minunea inmultirii pâinilor si a pestilor, in numar suficient de mare pentru a hrani peste 4 000 de oameni (Matei 15, 30-39), se arunca la picioarele Mântuitorului si ii ceru sa o conduca pe calea vietii vesnice.
Izbavita din aceasta incercare, ea renunta la bunurile sale si la orice atasament la lume pentru a-l urma pe Iisus in toate periplurile sale, impreuna cu Apostolii, Maica Domnului si alte femei pioase care se pusesera in serviciul Lui dupa ce au fost vindecate de el din diverse boli. : Maria, mama lui Iacov cel mic si al lui Ioset, Maria lui Cleopa, Ioana, sotia lui Huza ; Suzana si Salomea, mama fiilor lui Zevedeu.
Când si-a terminat misiunea in Galileea, Domnul Se indrepta catre Ierusalim, in ciuda atentionarilor primite din partea celor apropiati. Maria Magdalena il urma fara ezitare si se imprieteni cu Marta si Maria din Betania. Pe când Domnul tocmai eliberase un posedat care era mut si afirma ca el alunga demonii prin Duhul lui Dumnezeu, o voce se ridica din multime si striga : " Fericit pântecele care Te-a purtat si sânul care Te-a alaptat ! "( Luca 11, 27). Acest glas se presupune a fi fost cel al Mariei Magdalena.  Ea asistase si la invierea lui Lazar si atunci fu intarita in credinta sa in Fiul lui Dumnezeu. In timp ce ceilalti discipoli isi abandonasera Invatatorul in momentul arestarii Sale, ea il urma pâna in curtea marelui preot apoi la tribunalul lui Pilat, asista la procesul Sau nedrept, la Patimile sale si ramase lânga Cruce, impreuna cu Maica Domnului si cu Sfântul Ioan Teologul (Ioan 19, 25).
Totul fiind de-acum indeplinit si sângele Mântuitorului fiind scurs din coasta Sa pentru a curati pamântul, Maria isi invinse durerea si lua initiativa ingroparii Lui. Stiind ca nobilul sfatuitor Iosif din Arimateea (cf. 31 iulie) sapase nu departe un mormânt nou in stânca, ea se duse sa il gaseasca si il convinse sa ii cedeze acel mormânt pentru a-l ingropa pe cel omorât pe Cruce. Incurajat de credinta hotarâta a acestei femei, Iosif obtinu din partea lui Pilat autorizarea in acest sens si impreuna cu Nicodim, membru al Sanhedrinului care era discipol in ascuns al lui Iisus, coborî Trupul de pe Cruce si il infasura intr-un giulgiu pentru a-l depune in mormânt. Maria Magdalena si Maica Domnului asistau la aceasta scena si au cântat atunci un imn de inmormântare, insotit de lacrimi, in care stralucea totusi nadejdea lor in Inviere (acest cântec funebru este tema Slujbei Utreniei a Sâmbetei Mari). Dupa ce mormântul a fost inchis cu o piatra mare ce fusese rostogolita pâna la intrare, Iosif si Nicodim se retrasera dar cele doua femei Sfinte ramasera asezate, in lacrimi in fata mormântului, pâna târziu in noapte. Parasind locul, ele se hotarâra ca imediat dupa ce se termina odihna Sabbatului sa vina inapoi la mormânt cu bune miresme pentru a mai imbalsama o data trupul Mântuitorului (Marcu 16 :1).
Dupa ce au tinut odihna dupa lege, la cântatul cocosului, in timp ce prima zi a saptamânii abia incepea sa se zareasca, Maria Magdalena si " cealalta Marie " (Dupa Sfântul Roman Melodicul si Sfântul Grigore Palama, " cealalta Marie " nu putea fi decât Maica Domnului, caci se cadea ca ea sa fie prima care sa se bucure de Invierea fiului Sau. Pentru majoritatea Parintilor insa, Maria Magdalena e cea care l-ar fi vazut prima pe Domnul, conform cuvintelor Evangheliei (Marcu 16 :9), " cealalta Marie " fiind Maria, mama lui Iacov. Scriitorii ecleziasti au incercat sa concilieze in moduri diferite istorisirile divergente ale Evangheliilor despre vizita sau vizitele la mormânt ale Sfintelor Mironosite.) venira la mormânt. Un Inger stralucitor li se arata, insotit de o cutremurare a pamântului si le vesti ca Iisus nu se mai afla inauntru, si ca inviase  (Matei 28 :1). Tulburate cu totul, nu privira macar mormântul si alergara sa duca Apostolilor vestea. Domnul inviat li se arata pe cale si le saluta zicând : " Bucurati-va ! ". Trebuia intr-adevar ca El sa anunte unei femei eliberarea de natura noastra, cazuta si condamnata la suferinta ca urmare a greselii Evei.
Auzindu-le istorisirea, Apostolii au crezut ca ele delirau. Petru insa alerga pâna la mormânt si, aplecându-se vazu numai niste fâsii de giulgiu ce se mai gaseau inauntru si se retrase surprins. Ziua se ridicase, Maria Magdalena se duse la fata locului pentru a doua oara  pentru a se convinge ca nu fusese vreo vedenie. Constatând ca mormântul era intr-adevar gol, ea se duse de-a dreptul la Petru si Ioan sa ii anunte, care alergara si ei la locul cu pricina. Dupa plecarea celor doi discipoli, ea ramase singura lânga mormânt intrebându-se cine putea sa fi ridicat trupul (Ioan 20 :11). Doi Ingeri invesmântati in alb se aratara atunci pe locul unde fusesera capul si picioarele Domnului si o intrebara de ce plângea. In timp ce le raspundea, Ingerii se ridicara dintr-odata, cu respect. Maria se intoarse si il vazu pe Iisus care ii puse aceeasi intrebare. Luându-l drept gradinarul locurilor, ea intreba daca El era cel care scosese trupul afara. Dar imediat ce Iisus a chemat-o cu numele sau : "Maria", recunoscând glasul prea-iubitului sau Domn, ea striga : " Rabbuni ! (Invatatorule) ! " si voi sa i Se arunce la picioare pentru a le saruta. Voind sa o aduca la o intelegere mai profunda a starii in care se gasea Trupul lui dupa Inviere, Iisus ii spuse : " Nu ma atinge, pentru ca inca nu m-am urcat la Tatal ! ". Si o trimise sa vesteasca " fratilor " Sai ceea ce vazuse.



Devenita pentru a treia oara " apostol al Apostolilor ", Maria Magdalena ramase cu discipolii si cu Maica Domnului, bucurându-se cu ei. Ea era probabil prezenta si pe Muntele Maslinilor, la Inaltare, precum si in foisor, in ziua Rusaliilor, când Duhul Sfânt coborâ in forma de limbi de foc (Faptele Apostolilor 2).
Se povesteste ca Sfânta a parasit apoi Ierusalimul pentru a se duce la Roma si a cere acolo dreptate imparatului Tiberiu pentru condamnarea nedreapta pronuntata de Pilat. - Aceasta istorisire despre razbunarea impotriva lui Pilat si despre moartea sa nu se gaseste decât la Sfântul Simion Metafrastul, probabil sub influenta Evangheliei apocrife a lui Nicodim (Actele lui Pilat, secolul V) care pune in scena pe Sfânta Veronica. In anul 36, Pilat fu destituit din functie si trimis inapoi la Roma pentru a da seama de proasta sa administratie, in timpul careia se inregistrasera din plin provocari, violente si executii arbitrare. Dupa Eusebiu al Cezareii, el s-ar fi sinucis (Istoria ecleziastica II, 7) sau a fost poate executat. Diferite traditii apocrife au incercat sa il reabiliteze pe Pilat, presupunând chiar ca el s-ar fi convertit, si ele arunca asupra iudeilor toata responsabilitatea Patimilor. Prezentându-se in fata imparatului cu un ou in mâna, ea ii spuse ca dupa ce a suferit Patimile, Hristos inviase, aducând tuturor oamenilor fagaduinta invierii ; iar oul se colora atunci in rosu (de aici vin traditia oualor rosii de Pasti). Suveranul ii asculta cererea si il convoca pe Pilat, precum si pe marii preoti Ana si Caiafa. Caiafa muri pe drum, in Creta ; iar Ana, fu torturat fiind inchis intr-o piele de bivol. Pilat, prezentându-se la tribunalul imparatului, incerca sa se justifice prin presiunile iudeilor si riscul de revolta impotriva autoritatii de la Roma. Dar Cezar ramase insensibil la apologia lui si porunci sa fie aruncat in inchisoare. Se relateaza ca, urmarind un cerb in timpul unei partide de vânatoare, organizata de prietenii lui Pilat nu departe de inchisoare, imparatul arunca din arc o sageata care se infipse drept in inima lui Pilat.



Revenita la Ierusalim, Maria Magdalena urma invatatura Sfântului Petru. Patru ani trecusera de la Inviere, Apostolii se imprastiasera  in diverse regiuni ale lumii, Maria Magdalena impreuna cu Sfântul Maxim, unul din cei 70 de discipoli, se duse sa predice Vestea cea Buna. Fura arestati la scurt timp de catre iudei si parasiti, cu alti Crestini, in mijlocul marii, fara hrana, pe o corabie fara pânze si fara vâsle. Ambarcatiunea fu insa condusa de Hristos, Pilotul Mântuirii noastre, pâna la Marsilia, in Galia (Franta). Debarcând vii si nevatamati, Sfintii Apostoli suferira foamete, sete si dispret din partea locuitorilor locului, pagâni care nu ii ajutau in nici un fel. Intr-o zi in care acestia erau adunati pentru unul din sacrificiile lor idolicesti, Sfânta Maria Magdalena se amesteca plina de curaj in adunare  si ii incuraja sa recunoasca pe singur Dumnezeu, Facatorul ceurului si al pamântului. Minunati de forta ei si de iluminarea fetei sale, pagânii o ascultara. Ea repeta discursul si in fata guvernatorului roman al provinciei, Ipatie, care venise impreuna cu sotia sa sa aduca jertfa idolilor, pentru ca sa aiba un copil. Mai intâi reticent, Ipatie, dupa trei aparitii ale Sfintei, o primi pe Maria si pe cei care o insoteau in palatul sau si ceru sa fie invatat in invatatura lor. Prin mijlocirea Mariei, el obtinu un copil dar sotia lui muri când il aduse pe lume. Dupa un scurt sejur la Roma, Ipatie facu un pelerinaj la Ierusalim ; dar razgândindu-se deodata, se hotarâ sa se intoarca in locul in care isi ingropase sotia si pruncul. Mare ii fu mirarea când ii gasi vii si afla ca ei supravietuisera prin rugaciunile si grijile Sfintei Maria Magdalena ! Aducând rugaciune de multumire lui Dumnezeu, magistratul si toata casa lui se botezara atunci si devenira ferventi proclamatori ai Adevarului.



Parasind Galia, Sfânta Maria Magdalena isi continua periplurile misionare in Egipt, Fenicia, Siria, Pamfilia si alte locuri, raspândind peste tot buna mireasma a lui Hristos. Ea petrecu o vreme la Ierusalim, apoi pleca la Efes unde il regasi pe Sfântul Ioan Teologul, impartasind cu el aceleasi incercari si bucurându-se de invataturile sale de inspiratie dumnezeiasca.
Indeplinindu-si misiunea pe care i-o incredintase Domnul, ea isi dadu sufletul lui Dumnezeu, dupa o scurta boala, si fu ingropata la intrarea pesterii, unde adormira apoi cei Sapte Copii (cf. 4 august). Numeroase miracole s-au produs in acest loc pâna in ziua in care, aproape zece secole mai târziu (899), piosul imparat Leon VI cel Intelept porunci sa fie mutate la Constantinopol Moastele Sfintei Celei-Intocmai-Cu-Apostolii. El le facu o primire evlavioasa, in prezenta intregului popor si purtându-le pe umerii sai, ajutat de fratele sau Alexandru, el se duse sa le depuna in partea stânga a Altarului manastirii Sfântul Lazar, pe care o ctitorise.
Supravietuind peripetiilor istoriei, mâna stânga a Sfintei Mironosite, care emana o aroma dulce, e si astazi cinstita cu inchinare la Manastirea atonita din Simonos Petra, care o cinsteste pe Sfânta Maria Magdalena ca a doua sa fondatoare.
Traditia occidentala, de la Grigorie cel Mare incoace, a asimilat-o pe Maria Magdalena cu pacatoasa caita ce a venit sa unga picioarele lui Iisus (Luca 7, 36 -38) si chiar cu Maria sora lui Lazar. Dar nimic in Evanghelie nu permite aceasta identificare, respinsa de majoritatea Parintilor Rasariteni. Intr-adevar, a fi fost posedat de demon nu insemna o viata de dezmat. Sfântul Simion Metafrastul interpreteaza in mod alegoric " cei sapte demoni " ca fiind cele sapte pacate ce se opun virtutii ; dar el nu este urmat de ceilalti Parinti.




Acatistul Sfintei Maria Magdalena Mironosita !




22 iulie.


In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale preacuviosilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor Tai, mintuieste-ma pe mine pacatosul.

Condacul 1:

Lui Hristos al tau, pe care duhovniceste L-ai iubit, l-ai urmat, cea pregatita de Domnul spre propovaduire, Sfanta Maria-Magdalena; pentru aceasta cu dragoste te laudam in cantari si te rugam pe tine, ca ceea ce ai mare indrazneala catre Domnul, din toate nevoile cu rugaciunile tale sa ne izbavesti, ca pururea bucurandu-ne sa strigam tie:Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena, care cu credinta apostoleasca L-ai propovaduit pe Predulcele Iisus !

Icosul 1:

Facatorul ingerilor si Domnul puterilor, mai inainte cunoscand vointa ta cea buna, Sfanta Mironosita, te-a ales din cetatea Magdalei, din lanturile diavolesti slobozindu-te; pentru aceasta te-ai aratat credincioasa slujitoare Domnului, sarguindu-te a-L preslavi pe El cu viata si cu osteneala.Iar noi, minunandu-ne de asa purtare de grija alui Dumnezeu pentru tine, intru umilinta inimilor strigam catre tine:

Bucura-te, cea chemata de Fiul lui Dumnezeu dintru intunericul diavolesc la minunata lumina Sa;
Bucura-te, ca in curatie cu trupul si cu duhul pana la sfarsit ai petrecut cu darul Lui;
Bucura-te, ca prin curatia inimii,saracia cu duhul pana la sfarsit o ai pazit;
Bucura-te, ca inaintea tuturor te-ai invrednicit a vedea pe Hristos cel inviat;
Bucura-te, ca puterea vrajmasului bine ai biruit;
Bucura-te, ca ai stralucit cu credinta cea tare si cu dragostea cea calda catre Hristos Dumnezeu;
Bucura-te, ca L-ai iubit si L-ai propovaduit pe Mantuitorul Hristos cu toata inima ta;
Bucura-te, ca pana si la moarte Aceluia drept ai slujit;
Bucura-te, ca prin dar cu sufletul te-ai inoit;
Bucura-te, ca Evanghelia ai propovaduit si intru vistieria inimii tale o ai incaput;
Bucura-te, ca Invierea Domnului apostolilor ai vestit;
Bucura-te, ca si a vorbit cu ingerii te-ai invrednicit;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena, care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus !

Condacul 2:

Vazandu-se pe sine Maria-Magdalena de sapte demoni izbavita, cu toata inima s-a lipit de Hristos Dumnezeu,biruitorul iadului, invatand pe toti oamenii ca nu numai ura, ci si cu toata viata sa slujeasca lui Dumnezeu, cantandu-i Lui: Aliluia!

Icosul 2:

Mintea omeneasca, cugetand,nu pricepe cum dintru asa tulburare, cu darul lui Hristos, te-ai suit la inaltimea vietii celei asemenea ingerilor, vrednica de lauda Maria-Magdalena.Pentru aceea si noi, avandu-te pe tine mijlocitoare buna, cu caldura ne rugam sa ceri de la Domnul si pentru noi izbavire din adancul pacatului, ca sa strigam tie cu dragoste unele ca acestea:

Bucura-te, ca ai scapat din cumplita robie a dracilor;
Bucura-te, ca aievea ai mustrat inselaciunea viclenilor demoni;
Bucura-te, ca pe toti ii inveti ca in ispitele de la vrasmasul la Hristos sa alerge;
Bucura-te, ca indemni ca nimenea in scarba cea mare pentru pacate sa nu deznadajduiasca;
Bucura-te, a tuturor pacatosilor calauzitoare pe calea sfinteniei;
Bucura-te, ca ai cunoscut taria cea atotputernica a darului lui Hristos;
Bucura-te, povatuitoare buna a multumirri celei cuvenite lui Dumnezeu;
Bucura-te, dreapta invatatoare a laudei lui Dumnezeu celei adevarate;
Bucura-te, ca ne-ai aratat cu viata ta calea cea dreapta a vietii pamantesti;
Bucura-te, aparatoare buna a tuturor pacatosilor inaintea lui Dumnezeu;
Bucura-te, pazitoarea sufletelor noastre de viclesugul satanei;
Bucura-te, mijlocitoarea noastra cea calda catre Hristos intru toate scarbele;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena, care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus!

Condacul 3:

Cu puterea dumnezeiescului dar, dimpreuna si cu a ta buna vointa, fara sovaire, precum Avraam de demult ai lasat casa parintelui tau si cu bucurie ai urmat lui Hristos Dumnezeu.Deci rugamu-te, pe tine,ucenica a lui Hristos, slavita Maria-Magdalena, lumineaza prin rugaciunile tale si inimile noastre cu dragostea cea catre Dumnezeu, ca si acum si pururea sa-i strigam Lui: Aliluia!

Icosul 3:

Avand puterea intelepciunii daruita tie de Dumnezeu, Maria-Magdalena, barbateste ai lepadat cele frumoase ale lumii acesteia si, ca o ucenica buna, cu dreptate ai slujit Cuvantului, Care pentru multa milostivirea Sa a saracit pentru noi.Pentru acestea cu umilinta strigam tie:

Bucura-te, ucenica lui Hristos cea buna;
Bucura-te, invatatoarea dragostei celei adevarate catre Dumnezeu;
Bucura-te, ca desertaciunea lumii acesteia bine o ai cunoscut;
Bucura-te, ca bucuria lumii barbatesti o ai lepadat;
Bucura-te, ca frumusetea lumeasca intru nimica o ai socotit;
Bucura-te, ca chinului calugaresc calea vietii celei bune mai inainte ai aratat;
Bucura-te, ca pe toti povatuiesti pe calea catre Hristos Dumnezeu;
Bucura-te, ca pentru lucrarile milostivirii casa cea pamanteasca o ai lasat;
Bucura-te, ca mila lui Hristos si aici si in cer o ai aflat;
Bucura-te, ca prin ea la fericirea cea vesnica ai ajuns;
Bucura-te, mielusea inteleapta,ca de la lupii cei rai catre Hristos pastorul cel bun ai alergat;
Bucura-te, ca in staulul cuvantatoarelor Sale oi au intrat;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena, care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus!

Condacul 4:

Viforul urgiei dracesti cu putere pe mare s-a ridicat asupra casei sufletului tau, Sfanta Marie, dar a o surpa pe aceasta pana in sfirsit nu a putut, ca ai aflat mantuire pe piatra cea tare a credintei in Hristos, si pe aceasta tu,preainteleapta femeie, stand neclintita, ii inveti pe toti ca Preabunul Dumnezeu sa-i cante cantare: Aliluia!

Icosul 4:

Auzind noi, de Dumnezeu inteleptita Marie, ca urmand lui Hristos ai aflat veselia cea adevarata a inimii, dreptatea,pacea si bucuria intu Duhul Sfant, ne sarguim sa ne aflam in ceata partasilor la imparatia lui Dumnezeu. Iar tie, ca uneia ce te veselesti in aceasta imparatie aratandu-ne si noua calea spre ea, iti zicem cu totii asa:

Bucura-te, ca dulceata cereasca a lui Iisus o ai iubit;
Bucura-te, ca viata cea adevarata ai aflat;
Bucura-te, ca si noua chipul acestei vieti ne-ai aratat;
Bucura-te, ca intru bucuria cereasca pururea acum petreci;
Bucura-te, ca dintru a Raiului hrana pururea gusti;
Bucura-te, ca focul dragostei catre Dumnezeu in inima ta ai aprins;
Bucura-te, cea iubita duhovniceste de Hristos Dumnezeu ca o roaba dreapta a Sa;
Bucura-te, fierbinte rugatoare pentru noi catre Dumnezeu;
Bucura-te, ajutatoarea intru nevoile noastre;
Bucura-te, invatatoarea noastra cea buna si blanda;
Bucura-te, salas preacinstit al Duhului Sfant;
Bucura-te, sfanta intocmai cu Apostolii;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena, care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus!

Condacul 5:

Ca o stea cu dumnezeiasca mergere urmand lui Hristos, slavita Maria, te-ai aratat intre mironosite.Impreuna cu acelea stand acum si pururea inaintea Sfintei Treimi, adu-ne si pe noi impreuna cu cetele cele sfintite, prin rugaciunile tale, luminandu-ne calea cea intunecata a vietii noastre , pentru a-l striga cu bucurie lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 5:

Vazand, Sfanta Maria, pe Hristos Dumnezeu pe cruce rastignindu-Se, minunata barbatie ai aratat; ca multi dintre ucenici au lasat pe Invatatorul lor, iar tu,cu dumnezeiestile Lui inavataturi naincetat aprinzandu-ti sufletul si cugetul, ai biruit neputinta firii femeiesti si asa ai fost partasa patimii celei mantuitoare a lui Hristos. Pentru aceasta si noi, la atata vitejie barbateasca a ta privind, strigam tie:

Bucura-te, podoaba si imbunatatirea femeilor celor intelepte;
Bucura-te, veselia cea buna a tuturor crestinilor;
Bucura-te, cea impreuna-patimitoare cu Hristos Dumnezeu,fiind El pe cruce rastignit;
Bucura-te, ca ne-ai aratat nebiruinta cale a dragostei pentru El;
Bucura-te, ca mare indraznire ai luat catre Dumnezeu, cu dragoste rugandu-te pentru noi;
Bucura-te, podoaba si lauda femeilor;
Bucura-te, adapostirea cea tare a crestinilor;
Bucura-te, ca decat barbatii cei tari mai puternica esti;
Bucura-te, ca decat inteleptii acestei lumi mai inteleapta esti;
Bucura-te, ca cele ascunse ale intelepciunii Sale ti-a aratat Dumnezeu;
Bucura-te, ca propovaduirea cea adevarata Insusi Dumnezeu-Cuvantul te-a invatat;
Bucura-te, ca pe Hristos Dumnezeu mai mult decat viata ta L-ai iubit;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena,care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus!

Condacul 6:

Cu darul Tau, Hristoase imparate, cele neputincioase se vindeca si vasele cele slabe se fac tari.Ca mironositele femei langa crucea Ta cu barbatie stau si darul Crucii fara de frica tuturor il vestesc; si iara cete de femei intelepte, sarguindu-se a se asemana cetelor ingeresti, trezvie de-a pururea striga sfintei Treimi: Aliluia!

Icosul 6:

Cautand a te lumina cu lumina cunostintelor de Dumnezeu celei adevarate, cand ai vazut pe Dumnezeu pe cruce rastignit, minunata Maria, lacrimand ziceai: cum Viata acum de voie moarte primeste? Noi dar, stiind slavita luminarea ta prin darul Sfantului Duh,strigam tie acestea:

Bucura-te, ca pe Hristos cel rastignit din adancul sufletului L-ai plans;
Bucura-te, ca veselia cea vesnica in locasurile ceresti ai aflat;
Bucura-te, ca si noua chipul plangerii celei bune ne-ai aratat;
Bucura-te, ca tu esti bucuria noastra cea neincetata;
Bucura-te, a tuturor scarbitilor mangaiere nemincinoasa;
Bucura-te, ca pe pamant ai patimit cu Hristos,pentru El;
Bucura-te, ca impreuna cu Domnul,in ceruri te proslavesti intru El;
Bucura-te, a tuturor vrasmasilor nostri tare biruitoare;
Bucura-te, in toate scarbele noastre grabnica ajutatoare;
Bucura-te, ca tuturor crestinilor aducerea-aminte de tine preadulce le este;
Bucura-te, ca in toata Biserica lui Hristos numele tau e cinstit;
Bucura-te, mladita cea adevarata a viei lui Hristos;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena, care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus!

Condacul 7:

Voind a cunoaste puterea cea atotbiruitoare a Crucii, pana la sfarsitul patimilor lui Hristos ai stat langa crucea Mantuitorului, dimpreuna cu alte femei, preaslavita Maria. Iar durerea impreuna patimind cu Maica Domnului,cu nedumerire strigai: Ce minune straina este aceasta?Cel ce tine toata faptura a voit a patimi. Deci noi, Celui ce de voie pe Cruce S-a inaltat, de-viata-purtatoare facand-o,cu dragoste ii stigam:Aliluia!

Icosul 7:

Minunata femeie te-ai aratat tu, fericita Maria, cu dragostea ta catre Hristos pe care ai aratat-o cu tanguirile cele amare, cazand catre Cel luat de pe Cruce si cu lacrimi spaland preacinstitele Lui rani. Inca si lui Iosif celui cu bun chip si lui Nicodim celui iubitor de dreptate urmand, la mormantul mantuitorului cu celelalte sfinte femei ai alergat si, plangand, si pe cea nevinovata Maica Lui, care nemangaiat plangea, a-i mangaiat-o, ca sabia cea cumplita sufletul ei patrunsese. Iar noi, aceasta vrednicie a ta stiind, cu smerenie strigam tie:

Bucura-te, ca ai spalat cu lacrimi preacuratele rani ale lui Hristos;
Bucura-te, ca impreuna ai patimit cu Maica Lui cea prenevinovata;
Bucura-te, ca pe Hristos pana la mormant L-ai petrecut;
Bucura-te, ca ai privit cu nedumerire la Viata ce se punea in mormant;
Bucura-te, a lacrimilor de pocainta invatatoarea noastra cea buna;
Bucura-te, ca ne spala cu lacrimi intinaciunea pacatelor ne povatuiesti;
Bucura-te, ca ne indemni ca inimile noastre cele impietrite prin aceleasi lacrimi sa le inmuiem;
Bucura-te, ca ne-ai aratat noua chipul intelepciunii celei adevarate;
Bucura-te, ca ne inveti sa tinem minte puterea patimilor lui Hristos;
Bucura-te, slavita Maria,ca dimpreuna cu Preanevinovata Fecioara maria, esti adevarata mijlocitoare pentru noi;
Bucura-te, sluga cea buna a lui Hristos;
Bucura-te, ca nu voia oamenilor,ci voia Domnului ai urmat;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena, care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus!

Condacul 8:

De necuprins cu cugetul, de Dumnezeu inteleptita Maria, ti s-a parut tie ingroparea Celui ce da viata tuturor, dar ranita fiind cu dragostea Aceluia, inca de cu noapte ai adus mir la mormantul Lui si lacrimi ai varsat in loc de aromate. Pentru aceasta si petreci acum in locasurile cele bine mirositoare ale Raiului, cu cetele ingeresti strigand pururea lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 8:

Toata dulceata, bucuria si viata ti-a fost tie Iisus, Sfanta Maria-Magsdalena, pentru aceasta, vazand piatra cea grea luata de pe mormant si pe El neaflandu-l, plangand ai alergat la Simon Petru si la celalalt pe care il iubea Iisus,cu durere vestindu-le lor ca au luat pe Domnul din mormant si nu stiu unde L-au pus.acum, sloboda fiind de suferinta aceea, vesnic in ceruri cu Hristos te veselesti, iar noi pe pamant, nadajduim ca prin rugaciunile tale sa intram intru aceeasi bucurie, cu umilinta strigand tie asa:

Bucura-te, ca intunericul noptii ai biruit cu stralucirea dragostei tale catre Hristos;
Bucura-te, ca la privegherea cea de noapte intru rugaciune a sta ne-ai invatat;
Bucura-te, ca esti stralucita cu lumina vesnica in cer;
Bucura-te, ca imparatia Cerului cu saracia duhovniceasca ai cumparat;
Bucura-te, ca dupa durerea pentru patimile lui Hristos deplina mangaiere ai aflat;
Bucura-te, ca prin blandete ai ajuns mostenitoare a pamantului in raiul cel ceresc;
Bucura-te, ca flamanzind si insetand de dreptatea lui Hristos, acum te saturi la cina cea imparateasca;
Bucura-te, ca mila Stapanului afland,ca o milostiva il rogi ca si pe noi sa ne miluiasca;
Bucura-te, cea curata cu inima, ca acum vezi pe Dumnezeu fata-catre-fata;
Bucura-te, ca te-ai invrednicit mai inaintea tuturor a vedea invierea lui Hristos, Pacea cea vesnica;
Bucura-te, cea prigonita pentru dreptatea lui Hristos, ca a ta este imparatia lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca ai aflat vesnica veselie si plata multa in ceruri;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena, care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus!

Condacul 9:

Tot soborul ingeres s-a mirat, Hristoase imparate, de taina cea mare a slavitei invierii Tale; iadul s-a cutremurat, vazand cate-ai pogorat, Hristoase, in cele mai de jos ale pamantului si ai sfarmat incuietorile cele vesnice, care ii tineau pe cei legati;iar noi,cu bucuria femeilor mironosite dimpreuna bucurandu-ne, cu veselie strigam: Aliluia!

Icosul 9:

Ritorii cei mult vorbitori nu pot de ajuns sa spuna durerea ta cea mare, slavita Maria, cand sedeai plangand langa mormant.ca ce cuvant ar putea spune durerea sufletului tau, cand nu L-ai aflat in groapa pe Domnul, Cel decat viata ta mai iubit tie? In inima ta cea plina de durere nici stralicirea, nici mangaierea ingerilor nu a putut sa incapa.Marea ta suferinta intelegand-o, cu umilinta iti cantam unele ca acestea:

Bucura-te, ca in groapa te-ai aplecat,ca sa-l vezi pe Iisus;
Bucura-te, ca acum il vezi pe scaunul slavei sezand;
Bucura-te, ca inca fiind pe pamant ai vazut pe vietuitorii cei luminati ai cerului;
Bucura-te, ca Invierea lui Hristos cu glas de bucurie ti-au vestit;
Bucura-te, ca impreuna cu ei in bucuria cea vesnica esti;
Bucura-te, ca din dragoste mir lui hristos l-ai adus;
Bucura-te, ca la mireasma cea bine mirositoare a mirului lui Hristos cu dulceata ai alergat;
Bucura-te, ca de amaraciunea dulcetilor lumii celei pacatoase te-ai lepadat;
Bucura-te, ca ai iubit dulceata lui Iisus cea cereasca;
Bucura-te, vlastar bine crescut al gradinii lui Iisus;
Bucura-te, vite bine roditoare a viei lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca te-ai aratat locas impodobit al Sfantului Duh;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena,care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus!

Condacul 10:

Vrand sa miluiesti lumea,in mormant Te-ai pogorat,cela ce esti fara de moarte,puterea iadului ai sfarmat si ai inviat,ca un biruitor,Hristoase Dumnezeule,zicand femeilor mironosite:"Bucurati-va".Cu acestea si noi cantare de bucurie acum iti aducem zicand:Aliluia!

Icosul 10:

Decat zidul de piatra mai tare a fost dragostea ta catre Hristos,Cel ce te-a iubit pe tine,slavita mironosita Maria-Magdalena.Pentru aceasta,cand Cel ce este Viata noastra S-a sculat din mormant,tu L-ai vazut cea dintai si,gandind ca este gradinarul,ai uitat a firii neputinta zicand catre El:"Daca Tu l-ai luat,spune-mi unde L-ai pus si eu Il voi ridica".Dar preadulcele glas ti-a aratat pe Invatatorul,iar pe noi ne-a invatat sa-ti zicem asa:

Bucura-te, ca pe Gradinarul Ceresc,inviat din mormant cea dintai l-ai vazut;
Bucura-te, ca in gradina Sa cea din Ceruri te-ai salasluit;
Bucura-te, ca acum cu strugurii darului lui Dumnezeu in veci te hranesti;
Bucura-te, ca pururi cu vinul dulceturilor Raiului te veslesti;
Bucura-te, cu dragostea ta catre Dumnezeu firea a biruit;
Bucura-te, ca prin ea si pe noi ravna spre Dumnezeu ne-ai invatat;
Bucura-te, ca din gura lui Hristos vestea invierii mai intai tu ai primit;
Bucura-te, ca Apostolilor graiurile cele de bucurie tu intai le-ai vestit;
Bucura-te, ca bucuria cea vesnica in cer ai aflat;
Bucura-te, ca si pe noi la aceeasi bucurie prin tine ne chemi;
Bucura-te, ca pentru aceasta totdeauna la Dumnezeu mijlocesti;
Bucura-te, ca Aceluia rugaciuni fierbinti aduci pentru noi;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena,care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus!

Condacul 11:

Nici un cuvant nu este de ajuns spre a lauda dupa vrednicie bucuria cea dumnezeiasca a Invierii a lui Hristos,pe care tu,preaslavita maria,cu alte femei o ai vestit Apostolilor intru aceasta numita si sfanta zi,al praznicelor praznic si sarbatoare a sarbatorilor.Pentru aceasta,Hristoase imparate,inaintea maririi milelor Tale celor negraite ce au fost spre noi,inchinandu-ne cu smerenie si cu dragoste,strigam tie:Aliluia!

Icosul 11:

Stea preastralucitoare te-ai aratat lumii celei pacatoase,Maria-Magdalena,cand,dupa preslavita inaltare a Mantuitorului,umbland prin orase si sate si cuvantul Evangheliei pretutindenea vestind,pe multi ai plecat sub jugul cel bun al lui Hristos.Si ajungand pana la Roma cea veche,barbateste ai stat inaintea Cezrului Tiberiu si prin chipul oului rosu si cu itelepte cuvinte,i-ai urmarit puterea purtatoare de viata a lui Hristos,iar pe necugetatul Pilat si pe arhiereul cel fara de Dumnezeu i-ai infruntat,ca neleguitele lor fapte sa primeasca cele vrednice.De asa nevointa a marturisirii tale minunandu-necu bucurie strigam tie asa:

Bucura-te, a invataturii lui Hristos slavita bine vestitoare;
Bucura-te, a intunericului paganesc luminata izgonitoare;
Bucura-te, ca pe multi de legaturile pacatelor ai dezlegat;
Bucura-te, ca intelepciunea lui Hristos pe toti ai invatat;
Bucura-te, ca pe multi intru intunericul necunostintei la lumina cea minunata a lui Hristos ai adus;
Bucura-te, ca in dreptatea lui Hristos a sta cu tarie ne-ai aratat;
Bucura-te, ca mantuirea sufletelor pacatosilor mai mult decat viata ta ai iubit;
Bucura-te, ca poruncile lui Hristos bine le-ai inteles;
Bucura-te, ca acelora drept le-ai urmat;
Bucura-te, ca intunericul paganatatii cu indraznire l-ai infruntat;
Bucura-te, ca de mania Cezarului nu te-ai inspaimantat;
Bucura-te, ca aceluia rautatea si viclenia vrasmasilor lui Hristos i-ai dovedit;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena,care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus!

Condacul 12:

Cu indestulare plina fiind de darullui Dumnezeu,slavita Maria,multime de suflete ai adus la Hristos,iar dupa aceea ai venit la Efes,unde cu dragoste apostoleasca dimpreuna cu apostolul dragostei mantuirii oamenilor slujind,intru fericita adormire catre Domnul te-ai mutat,cantandu-l impreuna cu multimea cantaretilor ceresti: Aliluia!

Icosul 12:

Cantand viata ta cea vrednica de lauda de pe pamant si slava ta cea din cer,cu bucurie slavim,cantam si marim pe imparatul Ceresc cel minunat intru sfintii Sai,ca nu numai tu,Sfanta Maria,cu darul Aceluia dantuiesti acum in locasurile dreptilor,ci si pe noi pe pamant ne veselesti,lasandu-ne mirul cel de mult pret al moastelor tale,pe care Leon,imparatul cel itelept,din Efes in cetatea lui Constantin a poruncit a le a le aduce.Pe acelea si noi,ca pe cele ce izvorasc dar neimputinat tuturor celor ce alearga cu credinta si cu dragoste sarutandu-le,cu umilinta iti cantam tie acestea:

Bucura-te, ca pe pamant ardeai de dragostea pentru Hristos;
Bucura-te, ca in cer in salasurile Tatalui Sau te-ai salasluit;
Bucura-te, aparare tare a credinciosilor;
Bucura-te, mirul cel cu bun miros, care Biserica o bine inmiresmezi;
Bucura-te, cadelnita de aur ce pururea aduci lui Dumnezeu tamaia rugaciunii pentru noi;
Bucura-te, izvorul vindecarilor cel nesecat;
Bucura-te, comoara darului lui Dumnezeu cea necheltuita;
Bucura-te, adevarata partasa cu cetele ingeresti;
Bucura-te, slavita vietuitoare in camarile ceresti;
Bucura-te, ca plata ta multa este in ceruri;
Bucura-te, ca bucuria ta este vesnica in locasurile sfintilor;
Bucura-te, ca tu totdeauna mijlocesti,ca si noua sa ni se dea bucuria darului si slava;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena,care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus!

Condacul 13:

O, preaminunata si de mirare podoaba a femeilor si tuturor crestinilor lauda si bucurie,care intocmai cu Apostolii te-ai aratat,slavita mironosita Maria-Magdalena,primind rugaciunea noastra cea de acum,dintru toate nevoile si durerile sufletesti si trupesti si de vrasmasii cei vazuti si nevazuti ce vin asupra noastra pe noi ne izbaveste si catre imparatia Cerului cu mijlocirea ta indrepteaza pe noi cei ce cu umilinta si cu dragoste canta lui Dumnezeu: Aliluian !


 O, preaminunata si de mirare podoaba a femeilor si tuturor crestinilor lauda si bucurie,care intocmai cu Apostolii te-ai aratat,slavita mironosita Maria-Magdalena,primind rugaciunea noastra cea de acum,dintru toate nevoile si durerile sufletesti si trupesti si de vrasmasii cei vazuti si nevazuti ce vin asupra noastra pe noi ne izbaveste si catre imparatia Cerului cu mijlocirea ta indrepteaza pe noi cei ce cu umilinta si cu dragoste canta lui Dumnezeu: Aliluian !

O, preaminunata si de mirare podoaba a femeilor si tuturor crestinilor lauda si bucurie,care intocmai cu Apostolii te-ai aratat,slavita mironosita Maria-Magdalena,primind rugaciunea noastra cea de acum,dintru toate nevoile si durerile sufletesti si trupesti si de vrasmasii cei vazuti si nevazuti ce vin asupra noastra pe noi ne izbaveste si catre imparatia Cerului cu mijlocirea ta indrepteaza pe noi cei ce cu umilinta si cu dragoste canta lui Dumnezeu: Aliluian !


Apoi se zice iarasi Icosul 1 :

Facatorul ingerilor si Domnul puterilor, mai inainte cunoscand vointa ta cea buna, Sfanta Mironosita, te-a ales din cetatea Magdalei, din lanturile diavolesti slobozindu-te; pentru aceasta te-ai aratat credincioasa slujitoare Domnului, sarguindu-te a-L preslavi pe El cu viata si cu osteneala.Iar noi, minunandu-ne de asa purtare de grija alui Dumnezeu pentru tine, intru umilinta inimilor strigam catre tine:

Bucura-te, cea chemata de Fiul lui Dumnezeu dintru intunericul diavolesc la minunata lumina Sa;
Bucura-te, ca in curatie cu trupul si cu duhul pana la sfarsit ai petrecut cu darul Lui;
Bucura-te, ca prin curatia inimii,saracia cu duhul pana la sfarsit o ai pazit;
Bucura-te, ca inaintea tuturor te-ai invrednicit a vedea pe Hristos cel inviat;
Bucura-te, ca puterea vrajmasului bine ai biruit;
Bucura-te, ca ai stralucit cu credinta cea tare si cu dragostea cea calda catre Hristos Dumnezeu;
Bucura-te, ca L-ai iubit si L-ai propovaduit pe Mantuitorul Hristos cu toata inima ta;
Bucura-te, ca pana si la moarte Aceluia drept ai slujit;
Bucura-te, ca prin dar cu sufletul te-ai inoit;
Bucura-te, ca Evanghelia ai propovaduit si intru vistieria inimii tale o ai incaput;
Bucura-te, ca Invierea Domnului apostolilor ai vestit;
Bucura-te, ca si a vorbit cu ingerii te-ai invrednicit;
Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena, care cu credinta apostoleasca ai propovaduit pe Preadulcele Iisus !

Si Condacul 1 :

Lui Hristos al tau, pe care duhovniceste L-ai iubit, l-ai urmat, cea pregatita de Domnul spre propovaduire, Sfanta Maria-Magdalena; pentru aceasta cu dragoste te laudam in cantari si te rugam pe tine, ca ceea ce ai mare indrazneala catre Domnul, din toate nevoile cu rugaciunile tale sa ne izbavesti, ca pururea bucurandu-ne sa strigam tie:Bucura-te, Sfanta Maria-Magdalena, care cu credinta apostoleasca L-ai propovaduit pe Predulcele Iisus !


Rugaciune catre Sfanta Maria Magdalena.

O, Sfanta si prealaudata Mironosita,cea intocmai eu Apostolii,ucenica a lui Hristos, Maria-Magdalena! Catre tine,adevarata si puternica mijlocitoare pentru noi la Dumnezeu,acum noi,pacatosii si nevretnicii,cu osardie alergam si cu inima infranta ne rugam.Tu,care in viata ta de infricosate curse diavolesti ai fost ispitita,dar cu darul lui Dumnezeu de acelea ai scapat,si pe noi din mrejele vrasmasului cu rugaciunile tale ne izbaveste,ca totdeauna in toata viata noastra cu lucrul,cu cuvantul,cu gandul si cu cugetele cele tainice ale inimilor noastre sa slujim cu dragoste Unuia Slavitului Stapan si Dumnezeu,precum ne-am fagaduit Lui.Tu mai mult decat toate bunatatile pamantesti pe Preadulcele Domn Iisus ai iubit si Aceluia in toata viata ta bine ai urmat,hranind cu darul si cu dumnezeiasca Lui invatatura nu numai sufletul tau,ci si multime de oameni de la intunericul paganatatii la lumina lui Hristos cea minunata aducand,Aceasta stiind,te rugam pe tine,cere noua de la Hristos Dumnezeu darul cel luminator si sfintitor,ca fiind umbriti cu acela sa sporim in credinta si in vietuire curata,in lupta dragostei si a lepadarii de sine,ca fara lenevire sa ne silim a sluji aproapelui nostru intru nevoile lui cele duhovnicesti si trupesti,tinand minte pilda iubirii tale de oameni. Tu, Sfanta Maria,ceea ce vitejeste cu darul lui Dumnezeu ai petrecut viata ta pe pamant si cu pace te-ai dus in locasurile ceresti,roaga pe Hristos Dumnezeu Mantuitorul ca prin rugaciunile tale sa ne ivredniceasca si pe noi fara de impiedicare sa savarsim calatoria noastra intru aceasta vale a plangerii si in pace si intru pocainta sa ne sfarsim viata,itru sfintenie pe pamant vietuind,de vesnica si fericita viata in ceruri sa ne invrednicim,si acolo cu tine si cu toti sfintii dimpreuna totdeauna sa laudam Treimea cea nedespartita, sa cantam Dumnezeirea Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh in vecii vecilor.Amin.

Rugaciunea a doua catre Sfanta Maria Magdalena.

O, Sfanta Mironosita, intocmai cu Apostolii Maria-Magdalena!Tu,caldura dragostei tale catre Hristos Dumnezeu,ai calcat sub picioare maiestriile cele rele ale vrasmasului si L-ai aflat pe Hristos,Margaritarul cel fara de pret, si ai dobandit imparatia Cerului.Pentru aceasta cad catre tine si cu suflet umilit si cu inima infranta iti strig tie eu,nevrednicul:Cauta dintru inaltimea cerului spre mine,cel ce sunt in lupta cu ispitele pacatelor;vezi cu cat de multe pacate si nevoi vrasmasul in toata ziua ma inpiedica,cautand pieirea mea.Slavita si intru-tot-laudata ucenica a lui Hristos Maria,roaga pe Cel iubit de tine, Cel ce si El pe tine te-a iubit,pe Hristos Dumnezeu,ca sa-mi daruiasca mie lasare greselilor mele celor multe,sa ma intareasca cu darul Sau,cu trezvie si vitejeste sa umblu pe calea sfintelor Lui porunci si sa ma faca pe mine locas binemirositor al Sfantului Duh,ca asa in pace nerusinat sa sfarsesc viata mea cea cu multe osteneli pe pamant si sa ma salasluiesc in locasurile Raiului ceresc cele luminate si fericite,unde cu toti sfintii totdeauna cu bucurie preamaresti Treimea cea de o fiinta,pe Tatal,pe Fiul si pe Sfantul Duh. Amin.


Sfântă Mironosiţă Maria Magdalena !
Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi !


Tot în aceasta zi, facem pomenirea Sfintei Cuvioasei Mucenită Marcelia (Marcela) din Chios.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Niciun comentariu: