duminică, 19 decembrie 2010

Cugetări : '' Nunta pastreaza sfintenia. ''. Sfântul Ioan Gura de Aur.


În această zi, a nouăsprezecea, facem pomenirea Sfântului Mucenic Bonifaciu[1] şi a sfintei Aglaia Romana.


+ 307.

        Acesta a trait pe vremea imparatiei lui Diocletian, fiind rob al unei femei de neam mare si de cinste, anume Aglaia, fiica a lui Avachei, prefect al Romei. Si era femeia aceasta, Aglaia, foarte bogata, iar Bonifatie, sluga ei credincioasa, purta de grija averii sale, dar el vietuind in pacate trupesti cu stapana-sa si era si betiv. Nu spre defaimare se spune aceasta, ca degraba se va arata si fericita schimbare a acestora, cum pacatosul se face sfant, ba inca si mucenic al lui Hristos.
        Dar, si in vremea vietuirii sale,  cea cu iubire de patima, macar ca slujea pacatului, avea si parti bune, ca era milostiv si iubitor de straini si da cu dragoste celor lipsiti si i se frangea inima si i se facea mila de nevoile oamenilor, ca n-astepta sa fie rugat ca sa vina in ajutor; asemenea si stapana lui era milostiva si iubea pe mucenici. Si, fiindca adeseori suspinau catre Dumnezeu pentru pacatele lor, Domnul nu i-a lasat mai mult sa se intineze, cu pacatele lor cele necurate, ci a randuit o spalare de intinarile lor.
        Deci, intr-una din zile, stapana a zis lui Bonifatie: "Mergi in Rasarit, unde marturisesc Sfintii, si-mi ada moaste de Mucenici, ca sa le avem de ajutor si de sufleteasca mantuire." Iar Bonifatie, raspunzand, a zis: "De vor aduce moastele mele le vei primi oare?" Iar ea a ras, zicandu-i: "Betivule." Si, invatandu-l, l-a trimis. Si el a luat douasprezece slugi si multi galbeni si a ajuns la Cilicia, unde erau dati la chinuri Sfintii. Si, aflandu-i in chinuri, le saruta legaturile si ranile.
        Deci, aprinzandu-se de ravna dumnezeiasca, a stat Bonifatie in fata dregatorului, marturisind ca este crestin. Si, prinzandu-l, l-au spanzurat cu capul in jos si l-au strujit fara mila si l-au impuns cu trestii ascutite pe sub unghii si i-au dat plumb topit pe gura, si l-au bagat cu capul in jos intr-o caldare plina de smoala ce fierbea. Dar, din toate, nevatamat a iesit. Atunci dregatorul a poruncit sa i se taie capul. Deci, l-au luat ostasii si l-au scos, spre ucidere. Iar Sfantul, dupa ce s-a rugat, si-a plecat capul si a fost taiat. Si ceea ce zisese stapanei sale, razand, cand a plecat, s-a implinit cu fapta.
        Iar slugile ce venisera cu dansul de la Roma, daca vazura ca zaboveste, socotira ca va fi umbland prin carciumi dupa betie, cum ii stiau naravul. Iar daca au aflat de chinurile si de taierea ce a rabdat si cum si-a dat sfarsitul, au umblat de i-au gasit moastele si, plangandu-l, cadeau catre el, cerandu-si iertare, ca il graisera de rau, ci cumparandu-i trupul cu pret de cinci sute de galbeni, l-au adus la Roma. 


De acestea afland, Aglaia, stapana lui, a dat slava lui Dumnezeu si l-a primit cu cinste mare si l-a ingropat aproape de cetate, ca la cincizeci de stadii si, facand o o biserica cu numele lui, la casa ei in oras, l-a mutat acolo. Si, in toate zilele, la sfintele lui moaste, se faceau multe tamaduiri. Iar ea, de atunci binevietuind, cu cuviinta si randuiala dumnezeiasca, cu pace si-a dat sufletul la Dumnezeu.

Sursa : proloagele din 19 decembrie.


[1] Bonifatie.

Acatistul Sfantului Mucenic Bonifatie.


19 Decembrie.

Rugaciunile incepatoare :

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, miluieste-ne pe noi. Amin.

Condacul 1 :

Alesule ostas al lui Hristos, invrednicit de cununa slavei, cu moarte muceniceasca te-ai izbavit de moartea cea vesnica, de la intunericul pacatelor te-ai intors la lumina cea pururea fiitoare; primeste rugaciunile aduse in cinstea ta si ne izbaveste din cursele vrajmasului celui viclean, ca sa-ti strigam cu bucurie : Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Icosul 1 :

Inger luminos a stins focul chinurilor tale cu roua harului, ocrotindu-te mucenice Bonifatie, ca sa nu pieri ca un pacatos cu haina murdara si neintors la Dumnezeu. Invata-ne sa ne imbracam cu haina luminoasa a sfinteniei si din toata inima sa-ti cantam asa :

Bucura-te ca viata pentru Hristos ti-ai dat.
Bucura-te ca in suferinte, pe El L-ai imitat.
Bucura-te ca spre Dumnezeu ochii ti-ai atintit.
Bucura-te ca vointa in virtuti o ai intarit.
Bucura-te rob credincios al Domnului Hristos.
Bucura-te ca sfarsitul vietii ti-a fost sfant si frumos.
Bucura-te ca de Duhul Sfant ai fost luminat.
Bucura-te ca de ispitele lumii n-ai fost inselat.
Bucura-te ca pe vicleanul sarpe l-ai facut de rusine.
Bucura-te ca ceata sfintilor s-a bucurat de tine.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorul !

Condacul 2 :

Vazand tulburarea lumii acesteia si grijile vietii, toate le-ai socotit ca praful, ridicand mintea la cele de Sus, patimitorule al lui Hristos, te-ai ridicat la inaltimea cunoasterii de Dumnezeu, marturisind tuturor pe Hristos Dumnezeu, si acum chemi sufletele care pier in pacate ca sa se pocaiasca si cu lacrimi de umilinta sa-l cante lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul 2 :

Mintea ti-ai pastrat-o treaza si focul patimilor cu pocainta l-ai stins, Bonifatie minunate, de la apus la rasarit, de la Roma ai venit sa suferi pentru Domnul lisus, avand gand sfant ca sa ti se inmulteasca harul, iar pe noi ne-ai adus in biserica ca sa-ti cantam asa :

Bucura-te ca patimile, sa le biruim ne-ai invatat.
Bucura-te ca nadejdea mantuirii celor disperati le-ai dat.
Bucura-te ca desertaciunea vietii pamantesti o ai cunoscut.
Bucura-te ca suferintele tale mai inainte le-ai prevazut.
Bucura-te, a celor treji incuviintare si bucurie.
Bucura-te celor neputinciosi a vointii tarie.
Bucura-te ca prin tine de betie ne izbavim.
Bucura-te ca cu ajutoru-ti la Dumnezeu revenim.
Bucura-te al vindecarilor izvor nesecat.
Bucura-te al minunilor, tezaur pururi bogat.
Bucura-te ca ne inveti, mintea la Dumnezeu s-o ridicam.
Bucura-te ca de pacate prin tine ne eliberam.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Condacul 3 :

Cu puterea milostivirii lui Dumnezeu ai fost inzestrat, fiindca din povestirea vietii tale, noi aflam, cum, din mila lui Dumnezeu multi pacatosi se intorc la pocainta. Astfel si tu ai placut lui Dumnezeu, si in locul mortii amare, ai capatat viata vesnica, deci, invata-ne sa cantam lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul 3 :

Avand acum vesnica bucurie in locasurile ceresti, nu ne parasesti nici pe noi pacatosii, mucenice Bonifatie, cei ce locuim pe pamant. Noi truditii si impovaratii alergam la tine; nu ne lasa orfani si neputinciosi, ci ajuta-ne, si du rugaciunile noastre la altarul cel ceresc ca, intru bucurie sa-ti cantam :

Bucura-te ca pe semenii tai, ca pe sine i-ai iubit.
Bucura-te ca in pacate inima nu ti-ai impietrit.
Bucura-te ca, calatorilor si celor straini le-ai slujit.
Bucura-te ca de aceea tara de bastina ai parasit.
Bucura-te ca ai invatat mila pe orisice om bogat.
Bucura-te ca pe orfani si pe vaduve, cu mila le-ai aparat.
Bucura-te celor saraci milostiv aparator.
Bucura-te celor asupriti si injositi, bun mijlocitor.
Bucura-te ca pe cei betivi, cu trezvie ii racoresti.
Bucura-te ca pe cei scapatati de betie, la trezvie ii poftesti.
Bucura-te ca pe femeile ce plang, le mangai.
Bucura-te ca lacrimile lor, la cer le duci tu intai.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Condacul 4 :

Viforul pacatelor nu te-a inecat, nici valurile patimilor nu te-a acoperit, mucenice al lui Hristos, ci te-ai intors la Domnul si i-ai adus viata ca jertfa de mireasma. Roaga-te, ca si noi, cei de pe marea vietii, sa ajungem cu bine la limanul mantuirii, cantand Mantuitorului : Aliluia !

Icosul 4 :


Auzind pilda Evangheliei, cum fiul ratacit, cheltuindu-si averea in tara straina, in foamete si-a venit in fire, s-a intors in bratele parintesti, intru pocainta zicand : " Tata, gresit-am la cer si inaintea ta ", asa si tu, mucenice, de la roscovele pacatelor te-ai intors la Hristos. Noi, bucurandu-ne de indreptarea ta, iti cantam astfel :

Bucura-te ca foame grea, in robia patimilor ai suferit.
Bucura-te ca de Hristos-Painea Vietii ai flamanzit.
Bucura-te ca sfantul Sau Sange, ca hrana l-ai primit.
Bucura-te ca cu slavitii mucenici si tu ai fost socotit.
Bucura-te ca pe aripile trezviei spre Dumnezeu ai zburat.
Bucura-te ca inima ta in Sus ti-ai ridicat.
Bucura-te ca prin Cruce, pe Domnul L-ai aflat.
Bucura-te ca ai capatat a biruintii cununa.
Bucura-te ca ai stiut sa lepezi frumusetea lumii.
Bucura-te a sufletelor noastre comoara cea buna.
Bucura-te ca te-ai dezbracat de pacatul intinaciunii.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Condacul 5 :

Sangele lui Hristos ce a curs pentru noi nevrednicii, si sangele martirilor varsat pentru Hristos, tinand in seama Aglaida, ti-a spus astfel: "Tu stii, cu cat de multe pacate suntem intinati si la viata viitoare nu gandim. Eu am auzit de la un om credincios-crestin, ca moastele martirilor aduc mantuire, si ca mucenicul este mijlocitor catre Dumnezeu...". Si noi credem, ca tu esti mijlocitorul nostru in fata Domnului, caci impreuna cu ingerii ii canti Sfintei Treimi: Aliluia.

Icosul 5 :

Vedem si intelegem cum cuvintele acestea ale Aglaidei ti-a rascolit sufletul si te-ai hotarat la abstinenta, mucenice Bonifatie. Ajuta-ne si noua sa-ti urmam tie, ca sa nu pierim in adancul faradelegilor, ci cu bucurie sa-ti cantam :

Bucura-te ca din somnul patimilor, ca din moarte te-ai trezit.
Bucura-te ca din latul pacatelor pe multi ai izbavit.
Bucura-te celor ce se indoiesc de iertare, mustrare si hotarare.
Bucura-te, bucuriei fara margini - intarire.
Bucura-te ca ne chemi sa ne inoim in infranare.
Bucura-te ca cu semnul Crucii, tai a patimilor valtoare.
Bucura-te ca vesnica avere ti-ai agonisit.
Bucura-te ca la munca si mantuire pe multi ai pornit.
Bucura-te ca a vinului veselie o ai parasit.
Bucura-te ca ranele trupului, ca un inger le-ai suferit.
Bucura-te, cel batut, c-ai marturisit pe Hristos.
Bucura-te ca pentru El, cu foc fript ai fost.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Condacul 6 :

Marturisitoare a inchinarii sfintelor moaste a devenit Aglaida, stapana ta, mucenice a lui Hristos, cand te-a trimis in Rasarit sa aduci moastele sfintilor mucenici, care au suferit pentru credinta in Hristos, ca prin ele sa izvorasca binecuvantare si mantuire celor ce-i cinstesc pe dansii. Da-ne si noua de la Domnul mangaiere, ca sa-l cantam cantare ingereasca : Aliluia !

Icosul 6 :

Stralucit-ai ca un luceafar, cu viata ta, mucenice, jugul lui Hristos l-ai luat si mantuire ai primit, caci evlavie fara Hristos nu putem avea. Cu rugaciunile tale invredniceste-ne de locasurile ceresti, ca sa te laudam astfel :

Bucura-te talba legii lui Hristos, de Dumnezeu scrisa.
Bucura-te ca rugaciunile iti sunt mireasma nedescrisa.
Bucura-te dreptarului credintii, minunat stalpe.
Bucura-te poruncilor Domnului, cununa de pietre scumpe.
Bucura-te scara trezviei care le cer ne duce.
Bucura-te, de rana pacatului vindecare dulce.
Bucura-te ca de la Domnul ai primit har si putere.
Bucura-te ca cu infranare ne inveti sa tinem serbarile.
Bucura-te ca ne izbavesti de betia de moarte.
Bucura-te ca cu lumina lui Hristos, omori a noastre patimi.
Bucura-te, la viata noua al nostru chematorule.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Condacul 7 :

Vrand sa pleci din casa ta spre Rasarit, ai prezis sfarsitul tau, prealaudate Bonifatie, zicand: "cred ca o sa-ti aduca, doamna mea, in loc de moaste, trupul meu chinuit pentru Hristos", tainuind in suflet gandul ca sa suferi pentru Domnul, Caruia te rugai staruitor. intareste credinta noastra ca sa fim gata totdeauna sa suferim pentru dansa, cantandu-l lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul 7 :

Minunata si slavita ta indreptare inca necrezand-o Aglaida, cugeta in sine, vrand sa te invinuiasca de pacatul hulirii, asa ti-a raspuns : " Acuma nu-i de glumit, frate, ci fii evlavios, ca ai sa aduci moastele sfintilor. Domnul sa trimita pe ingerul Sau inaintea ta si sa-ti indrepte pasii cu milostivirea Sa ". Noi, vazand curatia inimii tale, sfinte Bonifatie, iti cantam asa :

Bucura-te al sfintelor moaste cinstitorule.
Bucura-te al cucerniciei de exemplu datatorule.
Bucura-te ca de faradelegi sa ne ferim ne-ai poruncit.
Bucura-te ca de cele ce se bucura lumea, te-ai ferit.
Bucura-te marele nostru, in toate ajutator.
Bucura-te al cugetelor sfinte, in taina pastrator.
Bucura-te al celor ce se lupta cu pacatul - ostas aparator.
Bucura-te al pocaintii noastre bun mijlocitor.
Bucura-te ca Domnul ne iarta pentru rugaciunile tale.
Bucura-te ca in scarbe, ne inveti s-avem rabdare.
Bucura-te ca ceata sfintilor de tine s-a minunat.
Bucura-te ca duhurile rautatii le-ai gonit si rusinat.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Condacul 8 :

Stranie ai considerat slujirea la idoli, si tu, sfinte mucenice, venind in Tars, nu ti-ai plecat genunchii inaintea dumnezeilor straini, ci ai aratat o ravna apostoleasca. De aceea, roaga-te pentru noi ca sa avem aceiasi dragoste fierbinte pentru Hristos, cantandu-l Lui din toata inima : Aliluia !

Icosul 8 :

Aprins de o ravna sfanta, nu puteai rabda hulirea de Dumnezeu, plin fiind de Duhul Sfant, ai mustrat orbirea si nebunia inchinatorilor la idoli. Din pricina aceasta imparatul cel pagan a poruncit sa te bata cu bice, pricinuindu-ti nenumarate rane. Deci, noi te laudam asa :

Bucura-te indraznet mustrator al credintei desarte.
Bucura-te ca ai fost inarmat cu sfanta dreptate.
Bucura-te ca trupul ti-a fost despoiat.
Bucura-te ca sufletul curat ti l-ai pastrat.
Bucura-te mostenitor al locasurilor ceresti.
Bucura-te ca mustri pe cei ce injura si hulesc.
Bucura-te ca pentru Hristos, atat de barbar ai fost biciuit.
Bucura-te al gradinii raiului - pom frumos inflorit.
Bucura-te ca ca aurul in cuptor, ai fost curatat.
Bucura-te ca pentru Hristos ai fost lovit si Insultat.
Bucura-te ca cu moartea-ti lui Dumnezeu ai placut.
Bucura-te ca sfarsit crestinesc si mucenicesc ai avut.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Condacul 9 :

Intreg te-ai predat Domnului, multpatimitorule al lui Hristos, cand necredinciosul imparat a poruncit sa-ti toarne in gura cositor topit si fierbinte, atunci ai ridicat mainile spre cer, rugandu-te astfel : " Doamne Dumnezeul meu, lisuse Hristoase, Cel ce m-ai intarit sa indur chinurile cele amare de pana acum, ramai si acum cu mine, usureaza-mi suferintele si nu lasa sa fiu biruit de vrajmasul cel viclean ". Cu aceasta inspiri iubirea lui Hristos si noua celor ce cantam lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul 9 :

Retorii cei ce se credeau intelepti sa ne spuna cum de nu ti-a ars gatlejul cositorul topit ce ti l-au turnat pe gura, si nici alt rau nu ti-a pricinuit mucenice Bonifatie, deoarece tu ai cerut semn de la Domnul, ca intr-adevar vei invinge pe chinuitorii tai; si acest semn ti s-a dat, ca toate torturile lor au ramas zadarnice. Minunandu-se de aceasta, toti au strigat : " Mare este lisus Hristos, credem in Tine Doamne ... " Deci si noi te laudam, cantandu-ti :

Bucura-te ca prin tine credinciosii se intaresc.
Bucura-te ca de moarte napraznica se izbavesc.
Bucura-te ca in Hristos pe toti i-ai mangaiat.
Bucura-te ca in suferinta, sa ne rugam ne-ai invatat.
Bucura-te ca chinuitorii nu te-au putut birui.
Bucura-te ca cu patimile te-ai luptat si le-ai invins.
Bucura-te ca spinii pacatelor din tine i-ai ars.
Bucura-te ca de focul torturii nears ai ramas.
Bucura-te deapururea viu, de chinuri rabdatorule.
Bucura-te ca scarba in bucurie ne-o prefaci, ajutatorule.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Condacul 10 :

Vrand sa fii mantuit, ai dorit ca pana la sfarsit sa suferi pentru Domnul, mucenice Bonifatie, rugandu-L din toata inima astfel : " Doamne, Doamne, Dumnezeul meu, invredniceste-ma de bunatatea Ta, ajuta-ma ca, pentru faradelegile mele facute in nestiinta, sa nu ma opreasca vrajmasul in calea mea spre cer, primeste in pace sufletul meu, socoteste-ma cu martirii ce si-au varsat sangele pentru Tine, dar au pastrat credinta pana la sfarsit, si impreuna cu dansii sa cant si eu : Aliluia " !

Icosul 10 :

Zid tare si neinvins de vrajmas ai ramas pana la sfarsit, mucenice al lui Hristos, ca fiind decapitat, a curs indata sange si lapte, incat vazand necredinciosii o astfel de minune, au inceput sa slaveasca pe Hristos, iar tie iti strigau asa :

Bucura-te ca vazandu-ti chinurile, multi s-au intors la Hristos.
Bucura-te ca cu Belzeebul, s-au luptat si l-au biruit toti.
Bucura-te ca sfarsitu-ti a luminat mintile intunecate.
Bucura-te ca moartea-ti invie, constiinta celor in pacate.
Bucura-te a pacatosilor nepocaiti - aspra mustrare.
Bucura-te a vointii slabite de betie, grabnica vindecare.
Bucura-te a celor ce ratacesc in noaptea nestiintei, inteleptire.
Bucura-te undita de aur, ce pescuesti din pacat, la mantuire.
Bucura-te ca rugaciunile tale Dumnezeu ti Ie-a auzit.
Bucura-te ca imparatia cerurilor pe veci ai dobandit.
Bucura-te ca ai fost in porfira sangelui tau imbracat.
Bucura-te ca in lumina cereasca acum petreci minunat.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Condacul 11 :

Cantare neincetata aduci Domnului, mucenice Bonifatie, laudand pe Preasfanta Treime pentru Care ti-ai dat viata, impreuna cu cetele martirilor, ca si noi sa ne infrumusetam sufletul cu virtuti, ca pe o mireasa, pentru Hristos - Mirele ceresc, cantandu-l sfanta cantare : Aliluia !

Icosul 11 :

Cu lumina iubirii si dupa moarte ai stralucit, minunate Bonifatie, cand prietenii tai ti-au aflat capul tau taiat si plangeau amar, zicand : " Servule al lui Hristos, iarta-ne pacatul nedreptei judecari si a clevetirii fara noima cu care ti-am gresit ... ". Atunci fata ta s-a luminat ca si cu niste raze vii, aratand ca le dai iertare. De aceea, noi cu dragoste iti cantam acestea :
Bucura-te gura blandetei si a dulcei vestiri.
Bucura-te locuinta frumoasa a sfintei iubiri.
Bucura-te ca tu ai facut Biserica sa se veseleasca.
Bucura-te ca acum ai ajuns in cetatea cereasca.
Bucura-te cel intocmai cu apostolii, cu moarte de mucenic.
Bucura-te zelos rugator catre Dumnezeu, netemator de nimic.
Bucura-te ca desertaciunile vietii si nelegiuirea ai mustrat.
Bucura-te ca de ispitirile vrajmasului, pe multi ai scapat.
Bucura-te ca tu aperi pe cei pe nedrept prigoniti.
Bucura-te candela aprinsa in fata Prestolului-ntre sfinti.
Bucura-te ca dupa porunca si pe vrajmasi i-ai iubit.
Bucura-te ca vorbirea de rau si clevetirea le-ai nesocotit.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Condacul 12 :

Dar si izvor de tamaduire, s-au aratat moastele tale cand s-au apropiat de Roma, ca ingerul Domnului s-a aratat Aglaidei, zicand: Pe fostul tau rob, iar acum fratele si coslujitorul nostru primeste-l ca pe stapanul si odihneste-l bine, ca sa ti se ierte pacatele tale, caci el acuma cu noi in ceruri canta impreuna Celui Preainalt : Aliluia !

Icosul 12 :

Cantand minunile tale, Aglaida, zidi o biserica in cinstea ta, ostasuie al lui Hristos, unde ti-a pus moastele tale, iar ea si-a impartit averea la saraci, cu post si rugaciune intru ferbinte pocainta a petrecut inca cincizeci de ani, apoi s-a alaturat cetei sfintilor. De aceea, laudand minunile tale, te marim astfel :

Bucura-te ca sufletul ti-ai facut Templu Celui Preainalt.
Bucura-te cartea minunilor scrisa de El minunat.
Bucura-te ca de moarte napraznica pe noi ne izbavesti.
Bucura-te ca lacrimile femeilor celor betivi le primesti.
Bucura-te ca pe cei cazuti in pacate ii chemi la pocainta.
Bucura-te lumina curatiei, ce ne duce la umilinta.
Bucura-te ca focul patimilor, doar tu il linistesti.
Bucura-te caintunerecul pacatelor, doar tu il izgonesti.
Bucura-te ca pe cei micuti de ispitele lumii ii feresti.
Bucura-te ca in a lui Hristos invatatura, pe toti ii povatuesti.
Bucura-te preaslavit lui Hristos, cinstit din vecie.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !

Condacul 13 :

O, Preaslavite mucenice al lui Hristos Bonifatie, primeste aceasta rugaciune de la noi care, ingenunchind, tindem mainile catre tine si-ti aducem tie cele de lauda; mijloceste pentru noi la Domnul, mai cu seama pentru fratii nostri cazuti in patima betiei, vindeca-ne de patimi si ajuta-ne sa punem inceput bun vietii noastre, ca mantuiti cu rugaciunile tale, sa laudam in veci pe Dumnezeu, cantandu-l : Aliluia !

O, Preaslavite mucenice al lui Hristos Bonifatie, primeste aceasta rugaciune de la noi care, ingenunchind, tindem mainile catre tine si-ti aducem tie cele de lauda; mijloceste pentru noi la Domnul, mai cu seama pentru fratii nostri cazuti in patima betiei, vindeca-ne de patimi si ajuta-ne sa punem inceput bun vietii noastre, ca mantuiti cu rugaciunile tale, sa laudam in veci pe Dumnezeu, cantandu-l : Aliluia !

O, Preaslavite mucenice al lui Hristos Bonifatie, primeste aceasta rugaciune de la noi care, ingenunchind, tindem mainile catre tine si-ti aducem tie cele de lauda; mijloceste pentru noi la Domnul, mai cu seama pentru fratii nostri cazuti in patima betiei, vindeca-ne de patimi si ajuta-ne sa punem inceput bun vietii noastre, ca mantuiti cu rugaciunile tale, sa laudam in veci pe Dumnezeu, cantandu-l : Aliluia !


Apoi Icosul 1 :

Inger luminos a stins focul chinurilor tale cu roua harului, ocrotindu-te mucenice Bonifatie, ca sa nu pieri ca un pacatos cu haina murdara si neintors la Dumnezeu. Invata-ne sa ne imbracam cu haina luminoasa a sfinteniei si din toata inima sa-ti cantam asa :

Bucura-te ca viata pentru Hristos ti-ai dat.
Bucura-te ca in suferinte, pe El L-ai imitat.
Bucura-te ca spre Dumnezeu ochii ti-ai atintit.
Bucura-te ca vointa in virtuti o ai intarit.
Bucura-te rob credincios al Domnului Hristos.
Bucura-te ca sfarsitul vietii ti-a fost sfant si frumos.
Bucura-te ca de Duhul Sfant ai fost luminat.
Bucura-te ca de ispitele lumii n-ai fost inselat.
Bucura-te ca pe vicleanul sarpe l-ai facut de rusine.
Bucura-te ca ceata sfintilor s-a bucurat de tine.
Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorul !

Si Condacul 1 :

Alesule ostas al lui Hristos, invrednicit de cununa slavei, cu moarte muceniceasca te-ai izbavit de moartea cea vesnica, de la intunericul pacatelor te-ai intors la lumina cea pururea fiitoare; primeste rugaciunile aduse in cinstea ta si ne izbaveste din cursele vrajmasului celui viclean, ca sa-ti strigam cu bucurie : Bucura-te Bonifatie, mucenice multpatimitorule !


RUGACIUNE.

O, multpatimitorule si prealaudate mucenice Bonifatie ! A ta mijlocire o cerem; rugaciunile noastre nu le trece cu vederea, ci milostiveste - te si ne asculta. Vezi pe fratii si surorile noastre ... cazuti in patima betiei, vezi ca din pricina aceasta au cazut si de la Biserica - Mama si mantuirea cea vesnica. O, sfinte mucenice Bonifatie, cu harul ce-l ai de la Dumnezeu, trezeste-te inima si constiinta, salveaza - i din prapastia pacatului si adu - i iar la infranarea cea mantuitoare.
Roaga - L pe Domnul Dumnezeu, pentru Care tu ai suferit moarte muceniceasca, ca, iertandu - ne gresalele noastre, sa nu - Si intoarca indurarea de la fiii Sai, ci sa intareasca in noi trezvia, curatia si infranarea, si sa intinda mana de ajutor celor ce au fagaduit abstinenta de la bauturile alcoolice, sa-si poata tine fagaduinta data, zi si noapte veghind cu gandul la marele raspuns ce avem de dat la infricosata Judecata de Apoi. Placutul lui Dumnezeu mucenice, primeste rugaciunile mamelor ce se roaga cu lacrimi pentru copiii lor pierduti in ghiarele betiei, ale cinstitelor femei, ce plang pentru barbatii lor; a copiilor ramasi orfani pe urma betiei, si a noastre a tuturora ce ne rugam tie, si sa ajunga gemetele noastre impreuna cu rugaciunile tale la tronul Celui Preainalt, sa ne daruiasca tuturora sanatate si mantuire trupeasca si sufleteasca, iar mai presus de toate imparatia Sa cereasca.
Pazeste - ne de ispitirile vicleanului vrajmas si de toate viclesugurile lui, iar in ceasul trecerii noastre din viata aceasta, ajuta - ne sa trecem cu bine vamile vazduhului si cu rugaciunile tale sa scapam de vesnica osanda. Roaga - L pe Domnul si Mantuitorul nostru sa ne daruiasca dragoste nefatarnica catre Dansul si Bisrtica Sa; credinta statornica si luptatoare contra vrajmasilor vazuti si nevazuti ai Bisericii si Neamului si sa ne acopere mila lui Dumnezeu in vecii vecilor. Amin.


Tot în această zi, cuvânt despre alt Sfânt Bonifatie, cel milostiv.

        Acest Sfant Bonifatie, slavitul intru milostenii si indurari, era cunoscut in toata tara Italiei. Iar iubirea de saraci, din copilarie a cinstit-o. Ca, inca la maica sa fiind, cand era copil, iesind din casa sa, uneori, adica, se intorcea fara de camasa, iar, alteori, fara de haina. Ca, daca vedea pe cineva gol, se dezbraca de haina si imbraca pe cel gol. Deci, adeseori, si maica lui il mustra, zicandu-i: "Nu este drept, fiule, ca tu insuti fiind sarac, sa imbraci pe cei saraci."
        Iar odata, maica lui, intrand in hambarul in care isi pregatise hrana peste tot anul, a aflat hambarul gol, intrucat fiul ei Bonifatie impartise hrana, in taina, la saraci. Si a inceput ea a plange, batandu-se peste obraz si zicand: "Oh, vai mie, de unde voi lua eu alta hrana pentru tot anul?" Iar el, venind la maica sa, a incercat a o mangaia pe dansa, dar nu putea. Si a rugat-o sa iasa putin afara din hambar. Si, iesind ea, Bonifatie a inchis usile hambarului, si a cazut indata la pamant, rugandu-se lui Dumnezeu din toata inima. Si, minune! Indata s-a umplut hambarul de grau. Si vazand ceea ce s-a facut, maica lui s-a inspaimantat si s-a bucurat. Si de atunci, nu-l mai oprea pe el, ca sa dea oricui va voi. Ci, intelegand puterea milosteniei a prosla- ???? -copie l-a facut vrednic pe el Domnul la Biserica cetatii Fiului.

Sursa : proloagele din 19 decembrie.

Întru aceeasi zi, cuvânt despre pocãintã.

        Fiului celui desfranat, la intoarcerea lui, sa-i urmezi, adica sa cazi catre Dumnezeu, cu inima infranta si duh smerit, si, ca acela, sa graiesti: "Gresit-am inaintea Ta, Doamne, primeste-ma, Parinte, pe mine, cel ce ma pocaiesc". Inca si de caderi sa te lasi si de pacate sa te lepezi si sa fugi. Ca, de te vei intoarce spre Dumnezeu, cu pocainta, si fapta cea rea o vei indeparta de la viata ta si nu o vei mai face, atunci iti va fi tie ajutator Atottiitorul Dumnezeu si Domnul.

Sursa : proloagele din 19 decembrie.

Cuvânt din Everghitinos, al lui avva Casian, cã nu trebuie sã învinuim pe draci pentru cele ce gresim, ci pe noi însine; cã pe cei ce iau aminte, nici dracii nu pot sã-i vãtãme, mare fiind ajutorul cel de la Dumnezeu.

        Zis-a ava Serinu ca dracii nu pun in gandul oamenilor toate patimile deodata, ci fiecare patima are duhurile ei deosebite, si hotarate, care o seamana pe ea in gandul omului. Ca unele duhuri se veselesc in necuratenii si in dulcetile intinaciunilor, iar alte duhuri se bucura in defaimari, la iutime si la turbare; altele, la necaz; altele, in slava desarta, si altele, la mandrie. Si fiecare din aceste duhuri, doreste sa puna in gand ceea ce vede ca primeste sufletul mai cu dulceata. Si aceste duhuri nu-i supara pe toti deopotriva, nici rautatea lor nu o seamana deopotriva, ci foarte felurit, dupa vremuri si locuri, dupa prilej si dupa om. Unele, altora, sau isi ajuta, sau, isi dau loc, nu pazesc un sir si o danduiala, unele fata de altele. Ca se zice: "Cauta-vei la cei rai pricepere, si nu vei afla." Insa, pe cat se poate, isi dau oarecare inlesnire unele altora, in lupta lor impotriva noastra.
        Si, fiecare duh isi pazeste randuiala sa si, asa il asupreste pe om, iar, daca este infrant, va pleca de la el, dar pe alt duh, mai cuplit, spre razbunare, i-l lasa.
         De asemenea, trebuie si aceasta sa stii: ca nu toti dracii sunt la fel de salbatici sau ca au aceeasi putere. Ci felurita este la ei si lucrarea si puterea si felurita este si ispitirea cu nevoitorii lui Hristos cu cei ce sunt incepatori in fapte bune si inca slabi, se lupta duhuri mai slabe, iar cand acestea sunt biruite, atunci le urmeaza o treapta de mai mari luptatori. Ca, daca nu, s-ar fi facut, dupa masura puterii omenesti si nevoia luptei, nimeni, dintre nevoitori, n-ar fi putut rabda cumplita salbaticie a unor atat de multi diavoli razboinici ca acestia. Nici n-ar fi putut sta omul impotriva pandirii, celor cu viclesug, diavolilor, de n-ar fi stat, mai intai, Hristos, Iubitorul de oameni, Mijlocitorul si de nevointa puitorul si Judecatorul, potrivind, dupa a noastra putere, luptele unei nevointe, si, pornirile celor covarsitoare ale vrajmasului oprindu-le si intorcandu-le si pe noi nelasandu-ne, dupa cuvantul scris, a fi ispititi peste putinta noastra. Ci, impreuna cu ispita a facut si sfarsitul ei, ca s-o putem suferi. Si noi credem ca insisi dracii, nu fara de osteneala si durere savarsesc aceasta lupta, ca au si ei griji si mahnire. Si cu osebire cand se lovesc in lupta cu anumiti barbati tari, rabdatori si impotriva ravnitori. Despre acestea si Apostolul marturiseste, zicand: "Nu ne este noua lupta impotriva sangelui si a trupului, ci impotriva incepatoriilor, a stapaniilor si celelalte." Si iarasi: "Asa lovesc, nu ca batand vazduhul." Si in alt loc: "Nevointa cea buna m-am nevoit." Iar unde este nevointa si lupta si cearta, este nevoie de amandoua partile ce se impotrivesc, de grija, de osteneala si de durere. Si precum noi, biruindu-i pe dansii, ne bucuram, iar fiind biruiti, ne intristam, asa si aceia patimesc. Si de cele ce pe noi ne biruie se veselesc, iar de cele ce, mult trudindu-se, nu le pot asupra noastra, ci sunt biruiti, se amarasc si se intorc la dansii cu rusinea infrangerii. Si astfel se implineste ceea ce sta scris: "Intoarce-se-va durerea lui la capul lui." Si iarasi: "Cursa, pe care in ascuns a intins-o, sa-l prinda pe el." Ca Proorocul David, pe aceste toate stiindu-le si cu ochii cei dinlauntru privind la nevazutul razboi si stiind ca se bucura vrajmasul pentru caderea noastra, zicea catre Dumnezeu: "Lumineaza ochii mei, ca nu candva sa adorm intru moarte, ca nu candva sa zica vrajmasul meu: l-am biruit pe dansul. Cei ce ma necajesc se vor bucura, de ma voi poticni." Si iarasi: "Sa nu se bucure de mine cei ce ma vrajmasesc cu nedreptate. Sa nu zica in inimile lor: Bine, bine sufletului nostru. Nici sa zica: "Inghititu-l-am pe dansul." Inca si rusinea lor, de care se rusineaza cand sunt biruiti, vorbind catre Dumnezeu, David o canta: "Sa se rusineze si sa se infrunte cei ce cauta cele rele mie." Iar Ieremia zice: "O, de s-ar rusina vrajmasii mei si sa nu fiu rusinat eu. Sa aduci peste dansii mania Ta si, cu indoita sfaramare, sfarama-i pe dansii." Cu adevarat, indoit se vor si sfarama, cand de noi biruiti vor fi dracii. Intai, ca oamenii cuceresc sfintenia, in vreme ce ei pe aceasta, avand-o, au pierdut-o, iar, al doilea, ca, duhuri fiind ei, de cei trupesti si pamantesti sunt biruiti. Dumnezeului nostru slava, acum si pururea si in vecii vecilor ! Amin.

Sursa : proloagele din 19 decembrie.

Vietile Sfintilor – Audio : Sursa : audio vezi aici.

Tot în această zi, facem pomenirea Sfinţilor Mucenici Ilie, Prov şi Ares.
Tot în această zi, facem pomenirea Sfinţilor Mucenici Timotei şi Polieuct.
Tot în această zi, facem pomenirea Sfinţilor Eutihie şi Tesalonica şi a celor împreună cu ei, 200 de bărbaţi şi 70 de femei care de sabie s-au săvârşit.
Tot în această zi, facem pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Grighentie.
Tot în această zi, facem pomenirea Sfântului Mucenic Trifon.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Niciun comentariu: