miercuri, 18 aprilie 2012

Cugetari : Cerul este, adesea, mai aproape de noi atunci când ne aplecam, decât atunci când ne îndreptam în sus. '' . Sfântul Grigorie de Nazianz.


În această zi, a optsprezecea, facem pomenirea sfântului preacuviosului părintelui nostru Ioan, ucenicul sfântului Grigorie Decapolitul.


+820.

    Erau doua tinuturi cu numele Decapole : cel dintai Decapole, era aproape de Galilea, in Palestina, care este pomenit si de Sfantul Evanghelist Matei, cand zice: "Si multimi multe mergeau dupa El, din Galileea, din Decapol..." (Matei, 4.25). Iar cel de al doilea Decapole, era o latura mai mica, din pamantul Isauriei: din acest Decapole, al Isauriei, a fost Sfantul Grigorie invatatorul Cuviosului Ioan, a carui pomenire o facem acum.
    Sfantul Ioan, de tanar s-a despartit de lume si, iubind pe Hristos, a mers la sus-pomenitul lui invatator Grigorie Decapolitul, care l-a facut monah si petrecea impreuna cu dansul, nevoindu-se intru toate si placand lui Dumnezeu. Si avea atata sarguinta spre tot lucrul bun, incat si insusi invatatorul lui, Sfantul Grigorie, se bucura de el si slavea pe Dumnezeu.
    Deci, cand rau-credinciosul imparat Leon Armeanul a ridicat, ca un al doilea val, lupta impotriva sfintelor icoane, in acea vreme, acest Cuvios Ioan a mers in Constantinopol, impreuna cu dascalul sau Grigorie si cu Iosif, facatorul de cantari si, umbland prin cetate, intareau pe crestini sa stea in dreptcredincioasa marturisire a credintei. Asemenea si dupa caderea Sfantului Iosif in mana saracinilor si dupa mutarea la Domnul a Sfantului Grigorie, dascalul sau, Cuviosul Ioan, ramanand in Constantinopol, se nevoia in ostenelile cele obisnuite si in marturisirea dreptei credinte, nu numai pentru mantuirea sa, ci si pentru a celorlalti, punandu-si viata in primejdie, ca un adevarat marturisitor al credintei ce era.
    Din indemnul inimii, Sfantul Ioan a mers sa se inchine la Sfintele Locuri, statornicindu-se o vreme, apoi, la lavra Sfantului Hariton. Nu dupa mult timp, la adanci batraneti, s-a mutat si Sfantul Ioan la Domnul, si l-a ingropat Sfantul Iosif alaturi de Sfantul Grigorie, in noua biserica pe care Sfantul Iosif a ridicat-o, aproape de Constantinopol, in cinstea Sfantului Nicolae. Pentru ale lor sfinte rugaciuni, Doamne miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Sursa : Proloagele / Vietile Sfintilor din 18 Aprilie.

Sinaxarul zilei. – Audio, vezi aici.

Tot în această zi, facem pomenirea Sfantului Sava, de la Buzau.
  

+372.

    Sfantul Sava s-a nascut si a trait in partea de rasarit a tarii noastre, in stanga Dunarii, pe vremea cand la Constantinopol imparatea rau-credinciosul Valens, iar la Roma cea Veche, stapanea Valentinian, imparatul (364-375). Pe atunci tara noastra era, vremelnic, cucerita de goti. In vremea aceea, cei doi conducatori ai gotilor, Fridirgern si Atanaric, purtau razboi unul cu altul, Frigidern, invins de Atanaric, fugise la imparatul Valens, cerandu-i ajutor. Cu ajutorul crestinilor, condusi de Junius Soranus, Frigidern zdrobeste tabara lui Atanaric si acesta scapa in pribegie. In vremea aceasta, a inceput a se intinde si mai mult drepta credinta a crestinilor si in neamul cel paganesc al gotilor. Nu peste mult timp, insa, Atanaric s-a intors cu razboi si cu putere mare si, invingand pe Fridigern, a inceput o cumplita prigoana in tot cuprinsul stapanirii sale asupra crestinilor. In aceasta prigonire a avut loc si patimirea Sfantului Sava, de la Buzau.
    Sfantul Sava era crestin de tanar. Primind din tinerete invatatura crestina si Botezul, prin faptele sale, s-a dovedit a fi barbat intreg si vrednic marturisitor al credintei, stralucind printre crestini, ca o stea in lume. Ca voind sa nimiceasca religia crestina din tara sa, regele Atanaric a poruncit ca supusii lui, care credeau in Hristos, sa fie prinsi si indemnati sa se lepede de aceasta credinta, jertfind idolilor, iar cei care s-ar impotrivi, sa fie ucisi. Prigoana incepand, poporul a fost silit sa manance din carnurile jertfite idolilor. Pe unii, care cautau o scapare rusinoasa, Sfantul ii mustra cu asprime, cerandu-le sa fie mandri ca sunt crestini si patimesc pentru aceasta, multi insa, indurand chinuri si moartea, nu se lepadau de credinta.
    In anul urmator, prigonitorii au incercat alt mijloc, silind pe crestini sa jure, in fata altarului zeilor, ca nu sunt crestini. Venind randul Sfantului Sava, acesta a marturisit, cu indrazneala credinta sa. Dar, cand el a marturisit ca n-are alta avere decat haina de pe dansul, dregatorul, socotindu-l om de nimic, l-a lasat liber.
    Dorind sa serbeze Pastele, care erau aproape, Sfantul Sava s-a dus la un preot, cu numele Sansala, dar, la trei zile dupa praznic, au fost prinsi amandoi, din porunca unui dregator Atarid, si supusi la chinuri. Si unul si altul au indurat, cu tarie, neomenia calailor, pana ce Atarid a hotarat ca Sfantul Sava sa fie dat mortii. Insangerat de rani, Sfantul a fost dus la malul unei ape numite Muzcon (Buzaul de astazi). legat cu o greutate de gat si inecat in apa. Trupul, scos la mal de ostasi, a fost luat de crestini, care l-au ingropat, in anul 372.
    Junius Soranus, stapanitorul Scitiei, a ridicat moastele Sfantului Sava si le-a trimis in tara sa de nastere, Capadochia. Trimiterea acestor moaste a fost insotita de o scrisoare, in care se arata patimirea Sfantului Sava. Cuprinsul ei s-a pastrat pana astazi. Noi romanii laudam pe Dumnezeu, ca a binecuvantat tara noastra cu mucenicia acestui Sfant, Dumnezeului nostru, slava, in veci. Amin.

Sursa : Proloagele / Vietile Sfintilor din 18 Aprilie.


Acatistul Sfantului Mucenic Sava de la Buzau – Audio, vezi aici.



Acatistul Sfantului Mucenic Sava Gotul de la Buzau.


12 aprilie.

Rugaciunile incepatoare :

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Condacele si Icoasele :

Condacul 1 :

Sfinte Mucenice al lui Hristos, care din pruncie ai slavit pe Dumnezeu prin a ta viata ingereasca, traita pe pamantul tarii noastre, cu credinta si cu dragoste iti cantam asa : Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Icosul 1 :

Ingereasca viata din copilarie ai trait, Sfinte Mucenice Sava, caci, prin cuvant, cu fapte bune si prin cantare sfanta, meleagurile Buzaului le-ai luminat in duhul Evangheliei lui Hristos si pe stramosii nostri la dreapta credinta i-ai indemnat, pentru care iti cantam, zicand :

Bucura-te, caci cu ingerii vietuiesti, acum, in ceruri;
Bucura-te, ca de acolo neincetat te rogi pentru noi;
Bucura-te, ca ale tale sfinte rugaciuni sunt bineprimite;
Bucura-te, grabnic ajutator in nevoi si necazuri;
Bucura-te, ca te-ai facut pe tine pilda vie de slujire lui Hristos;
Bucura-te, ca la Dumnezeu ai cugetat ziua si noaptea;
Bucura-te, ca ale tale tinereti lui Iisus le-ai inchinat;
Bucura-te, caci cu glasul tau cel dulce in biserica ai cantat;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Condacul 2 :

Cu nespusa dragoste si evlavie crestina, L-ai slujit pe Dumnezeu in Biserica, prin rugaciune si post, asemanandu-te prin aceasta cu ingerii din ceruri, unde neincetat canti impreuna cu ei lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul 2 :

Asemenea unei faclii ce arde, te-ai aprins, o, Sfinte Mucenice Sava, de focul dragostei lui Dumnezeu, punandu-ti viata in primejdie, prin apararea dreptei credinte crestine de paganii care slujeau cele neinsu­fletite, si ai indemnat pe toti credinciosii Bisericii sa se indeparteze de mancarurile cele jertfite idolilor; pentru aceasta, noi, cu bucurie, iti cantam asa :

Bucura-te, ca lumina lui Hristos in tine a stralucit;
Bucura-te, ca invataturile tale, Sfinte, pe multi i-au luminat;
Bucura-te, ca nu ti-ai crutat ale tale tinereti, pentru Hristos;
Bucura-te, ca te-ai impotrivit pana la moarte paganilor;
Bucura-te, ca ai aratat la toti neputinta si zadarnicia idolilor;
Bucura-te, ca de mic ai iubit calea Bisericii, prin care dobandim mantuire;
Bucura-te, ca te-ai facut pe tine strajer al Ortodoxiei;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Condacul 3 :

Sfantul Vasile cel Mare, printr-o scrisoare catre guvernatorul Scitiei Minor, a cerut sa i se trimita, in graba, moastele Sfantului Mucenic Sava de la Buzau, pe care sa le aseze la loc de cinste in Biserica din Capadocia, cantand lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul 3 :

Ca-ntr-o icoana sfanta s-a zugravit viata ta cea duhovniceasca in acea scrisoare a Bisericii din Gotia catre Biserica din Capadocia, care a primit ale tale moaste facatoare de minuni, pentru care-ti cantam asa :

Bucura-te, ca de numele tau se leaga vechimea crestinismului pe meleagurile buzoiene;
Bucura-te, ca in tinutul Buzaului ai vietuit ca un monah;
Bucura-te, ca ai fost aparator al dogmelor crestine in fata paganilor;
Bucura-te, ca te-ai aratat pe tine foarte silitor spre orice lucru bun;
Bucura-te, ca ai trait drept in credinta pana la moarte;
Bucura-te, ca in feciorie si in ascultare de Biserica ai vietuit;
Bucura-te, ca in biserica ai cantat neincetat lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca pe multi i-ai intarit in duhul Evangheliei lui Hristos;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Condacul 4 :

Multimea prigoanelor si rautatea paganilor din Gotia nu te-au indepartat pe tine, Sfinte Mucenice Sava, de la dreapta credinta a Bisericii, pentru care, impreuna cu tine, cantam lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul 4 :

Nevoind sa mananci din jertfele idolilor, Sfinte Mucenice Sava, ai fost supus la grele si mari chinuri, pe care, insa, le-ai biruit cu dragostea fierbinte fata de Hristos, pentru care-ti cantam asa :

Bucura-te, ca mai presus de toate L-ai iubit pe Dumnezeu
Bucura-te, ca sufletul tau l-ai incredintat Mantuitorului Hristos;
Bucura-te, ca nu te-ai infricosat de cei ce ucid trupul;
Bucura-te, ca Atanaric al gotilor n-a putut sa te indeparteze de Biserica;
Bucura-te, caci cu barbatie ai rabdat crucea suferintelor;
Bucura-te, ca pentru credinta ai fost scos afara din satul tau;
Bucura-te, ca prin toate persecutiile indurate si mai mult te-ai intarit in credinta;
Bucura-te, ca in apa Buzaului ai primit cununa muceniciei;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Condacul 5 :

In Saptamana Luminata a Sfintelor Pasti, Sfinte Mucenice Sava, ai fost chinuit impreuna cu duhov­nicul tau, preotul Sansala, iar talharii cei nelegiuiti v-au prigonit amarnic, pe voi, care v-ati inchinat si ati cantat lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul 5 :

Fiind prigoane impotriva crestinilor, tu, Sfinte Mucenice Sava, ai indraznit sa praznuiesti, cu bucurie, in biserica satului tau, Sfintele Pasti, impreuna cu preotul Sansala, unde ai fost gasit de Atharid, prigonitorul care v-a dus prin locuri pustiite de focul migratorilor, batandu-va pe voi cu nuiele si bice, fara de mila, patimind mult pentru credinta in Hristos. Pentru aceasta, si noi iti cantam :

Bucura-te, caci cu bucurie mare ai patimit multe pentru dreapta credinta; Bucura-te, ca nu te-ai lepadat de Taina Sfantului Botez;
Bucura-te, ca Invierea lui Hristos ti-a dat tarie in credinta cea dreapta;
Bucura-te, ca in Saptamana Luminata a Sfintelor Pasti ai fost martirizat;
Bucura-te, ca si acum, in ceruri, proslavesti Invierea Mantuitorului Iisus Hristos;
Bucura-te, ca la necazuri si prigoane te intareai, preamarind pe Dumnezeu;
Bucura-te, ca pana in clipa mortii ai cantat: Hristos a inviat;
Bucura-te, ca apele Buzaului ti-au spalat ale tale rani insangerate;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Condacul 6 :

Moastele tale, Sfinte Mucenice Sava, au fost mutate de la Buzau pe malul Marii Negre, in cetatea Tomisului, prin staruinta preastralucitului guvernator al Scitiei Minor, Iunius Soranus, care, impreuna cu fericitul episcop Bretanion si cu mult popor, le-a primit cu mare cinste si cu bucurie, cantand lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul 6 :

fland Sfantul Vasile cel Mare de ale tale moaste, Sfinte Mucenice Sava, a trimis o scrisoare Sfantului Bretanion, episcopul de Tomis, prin care-l ruga staruitor sa le trimita in Capadocia. Pe care cu multa evlavie primindu-le, te-a preamarit, zicand asa :

Bucura-te, ca pe meleagurile Buzaului ai vietuit;
Bucura-te, ca prin viata curata si smerenie ai ajuns in randul sfintilor;
Bucura-te, ca te-ai luptat ca un viteaz ostas impotriva ispitelor si pacatelor;
Bucura-te, ca te-ai invrednicit de mari daruri de la Dumnezeu;
Bucura-te, ca pentru multi ai fost o pilda vie de credinta;
Bucura-te, ca pe cei din Tomis i-ai mangaiat prin ale tale sfinte moaste;
Bucura-te, ca pe multi i-ai intors la dreapta credinta;
Bucura-te, ca si celor din Capadocia mare bucurie le-ai adus cu moastele tale sfinte;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Condacul 7 :

Deodata cu moastele Sfantului Sava, episcopul Bretanion a trimis o epistola Sfantului Vasile cel Mare, in care-si arata cinstirea sa fata de Sfantul Sava, atletul lui Hristos, si indemna pe toti ca, fara incetare, sa cante lui Dumnezeu, Care este minunat intru sfintii Sai : Aliluia !

Icosul 7 :

Marele Ierarh Vasile al Capadociei, raspunzand la scrisoarea Sfantului Bretanion, si-a aratat marea sa multumire pentru primirea sfintelor moaste, laudand pe Sfantul Sava in cantari de cinstire :
Bucura-te, Sava Mucenice, ales, ostas al Mantuitorului;
Bucura-te, ca din tinerete ai urmat calea Evangheliei lui Hristos;
Bucura-te, ca tuturor L-ai vestit pe Mantuitorul Iisus Hristos;
Bucura-te, ca cele mai mari prigoane nu te-au putut desparti de dragostea lui Hristos;
Bucura-te, ca te-ai aratat pe tine implinitor al poruncilor lui Hristos;
Bucura-te, ca ai primit cununa de mucenic de la Mantuitorul Hristos;
Bucura-te, stalpare duhovniceasca din tulpina lui Hristos;
Bucura-te, ca pe unde ai mers ai vestit Evanghelia lui Hristos;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !.

Condacul 8 :

In cea de-a doua scrisoare, Sfantul Vasile cel Mare indemna parinteste pe toti crestinii din Dacia romana sa faca rugaciuni catre Milostivul Dumnezeu, sa reverse pacea Sa in lume, si cu totii sa cante neincetat Ziditorului : Aliluia !

Icosul 8 :

Scrierile Sfantului Vasile cel Mare fac pomenire despre credinta crestinilor din Dacia si, mai ales, de mucenicia Sfantului Sava, pe care-l lauda, zicand asa :

Bucura-te, luptatorule impotriva idolatriei si a eresurilor;
Bucura-te, ca inima ta, cu dragostea lui Hristos, s-a aprins;
Bucura-te, ca L-ai marturisit cu putere pe Hristos, in tot locul;
Bucura-te, ca pe multi goti i-ai increstinat;
Bucura-te, ca invataturile lui Arie ereticul le-ai defaimat;
Bucura-te, ca in dreapta credinta ai ramas neclintit pana la moarte;
Bucura-te, ca prin credinta ta fierbinte multora ai fost folositor;
Bucura-te, ca si din pamantul Romaniei multi sfinti s-au ridicat la Dumnezeu;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Condacul 9 :

Sa aducem slava si multumire Bunului Dumnezeu, Care a binevoit ca, din tinuturile noastre straromane, sa aleaga pe Sfantul Sava de la Buzau, care, in cer, se roaga neincetat pentru Biserica si neamul nostru, cantand : Aliluia !

Icosul 9 :

Ca intr-un policandru aprins, stralucesc chipurile sfintilor romani inaintea tronului lui Dumnezeu si ca un luceafar lumineaza Sfantul Sava in inimile noastre, ale celor ce-i cantam :

Bucura-te, sfesnic al Bisericii prea luminos;
Bucura-te, caci pentru marturisirea lui Hristos cu mare dragoste ai fost aprins;
Bucura-te, ca pe multi i-ai luminat cu adevarul credintei;
Bucura-te, ca te-ai aprins de dumnezeiescul dor de Dumnezeu;
Bucura-te, smirna duhovniceasca cu buna mireasma;
Bucura-te, ca pentru binele tarii noastre te rogi neincetat;
Bucura-te, a tarii noastre vesnica floare sfanta;
Bucura-te, ca mijlocesti inaintea Mantuitorului Hristos pentru neamul nostru;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Condacul 10 :

Sfarsit-ai alergarea ta catre cer, Sava prea fericite, la varsta de treizeci si opt de ani, in douasprezece zile ale lunii aprilie, anul 372, ducandu-te sa iei plata ostenelilor tale de la Stapanul Hristos, si sa-I canti impreuna cu ingerii: Aliluia!

Icosul 10 :

Viata ta a fost ca un rug aprins de focul dragostei lui Hristos, pe Care L-ai preamarit prin ale tale fapte bune si prin cantare bisericeasca; pentru aceea, si noi te laudam, zicand asa :

Bucura-te, ca pana la moarte pe Hristos L-ai preamarit;
Bucura-te, ca din copilarie ai primit credinta cea adevarata;
Bucura-te, ca inima ta de dragostea lui Hristos s-a aprins;
Bucura-te, caci, cu sufletul tau, in Dumnezeu ai crescut;
Bucura-te, ca pentru Hristos ai lepadat toata grija cea lumeasca;
Bucura-te, ca pe Dumnezeu neincetat L-ai preaslavit;
Bucura-te, ca pururi ai avut aprinsa in tine candela rugaciunii;
Bucura-te, caci glasul Evangheliei lui Hristos ai ascultat;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Condacul 11 :

In biserica, slujind ca dascal, pe crestini i-ai invatat sa se fereasca de mancarurile jertfite idolilor, sa se lepede de pacate si sa se pazeasca de orice lucru paganesc, pentru a fi bineplacuti lui Dumnezeu, Caruia I se cuvine cantarea ingereasca : Aliluia !

Icosul 11 :

Cu mare dar dumnezeiesc ai fost invrednicit de Dumnezeu, Sfinte Mucenice Sava: sa-I canti nein­cetat in Biserica slavei Sale, indemnandu-ne si pe noi sa-ti urmam pilda vietii tale sfinte, pentru care iti aducem aceste cantari :

Bucura-te, ca ai fost alauta a Duhului Sfant;
Bucura-te, chimval bine rasunator al dreptei credinte;
Bucura-te, ca prin sfanta cantare ai propovaduit pe Dumnezeu;
Bucura-te, ca prin aceasta ai devenit un fierbinte slujitor al lui Hristos;
Bucura-te, ca pe toti crestinii i-ai indemnat sa cante in biserica;
Bucura-te, ca prin dulcea ta glasuire pe multi i-ai apropiat de Dumnezeu;
Bucura-te, ca si pe noi ne-ai invatat a iubi Evanghelia lui Hristos;
Bucura-te, cel ce canti mereu, cu ingerii, cereasca Liturghie;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Condacul 12 :

 Ziua si noaptea ai laudat neincetat pe Dumnezeu, in  psalmi si in cantari sfinte, cugetand la cele ves­nice, indemnand pe toti sa cante lui Dumnezeu in biserica : Aliluia !

Icosul 12 :

Petrecandu-ti viata in slujba Bisericii lui Hristos, alaturi de preotul Sansala, ai invatat pe toti sa se lase de toata grija cea lumeasca si sa cugete, mai degraba, la cele ceresti, pentru care-ti aducem aceste cantari duhovnicesti :

Bucura-te, caci, cu multa smerenie, lui Dumnezeu te-ai rugat;
Bucura-te, ca pe Maica Domnului pururi o ai laudat;
Bucura-te, ca prin fierbinte rugaciune ai biruit ispitele acestei vieti;
Bucura-te, ca, prin cuvantul adevarului, pe multi la adevarata credinta i-ai intors;
Bucura-te, ca inima ta de dragostea lui Hristos s-a aprins;
Bucura-te, trimisule al credintei strabune in alte tinuturi;
Bucura-te, mult rugatorule pentru binele poporului nostru;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Condacul 13  :

O, Prea Sfinte Mucenice Sava, care ai vietuit pe pamantul strabunilor nostri pana la moarte, roaga-te catre Mantuitorul Hristos pentru toti binecredinciosii din tara noastra, sa le dea tuturor pace, sanatate, mantuire, ca, impreuna cu tine, sa cante lui Dumnezeu : Aliluia !

 O, Prea Sfinte Mucenice Sava, care ai vietuit pe pamantul strabunilor nostri pana la moarte, roaga-te catre Mantuitorul Hristos pentru toti binecredinciosii din tara noastra, sa le dea tuturor pace, sanatate, mantuire, ca, impreuna cu tine, sa cante lui Dumnezeu : Aliluia !

O, Prea Sfinte Mucenice Sava, care ai vietuit pe pamantul strabunilor nostri pana la moarte, roaga-te catre Mantuitorul Hristos pentru toti binecredinciosii din tara noastra, sa le dea tuturor pace, sanatate, mantuire, ca, impreuna cu tine, sa cante lui Dumnezeu : Aliluia !

Apoi se spune din nou Icosul 1 :

Ingereasca viata din copilarie ai trait, Sfinte Mucenice Sava, caci, prin cuvant, cu fapte bune si prin cantare sfanta, meleagurile Buzaului le-ai luminat in duhul Evangheliei lui Hristos si pe stramosii nostri la dreapta credinta i-ai indemnat, pentru care iti cantam, zicand :

Bucura-te, caci cu ingerii vietuiesti, acum, in ceruri;
Bucura-te, ca de acolo neincetat te rogi pentru noi;
Bucura-te, ca ale tale sfinte rugaciuni sunt bineprimite;
Bucura-te, grabnic ajutator in nevoi si necazuri;
Bucura-te, ca te-ai facut pe tine pilda vie de slujire lui Hristos;
Bucura-te, ca la Dumnezeu ai cugetat ziua si noaptea;
Bucura-te, ca ale tale tinereti lui Iisus le-ai inchinat;
Bucura-te, caci cu glasul tau cel dulce in biserica ai cantat;
Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !

Si Condacul 1 :

Sfinte Mucenice al lui Hristos, care din pruncie ai slavit pe Dumnezeu prin a ta viata ingereasca, traita pe pamantul tarii noastre, cu credinta si cu dragoste iti cantam asa : Bucura-te, Sfinte Mucenice Sava, aparator al dreptei credinte !


Rugaciune catre Sfantul Mucenic Sava de la Buzau :


Sfinte Mucenice Sava, alesule al lui Hristos, care din tinerete ai urmat calea Bisericii, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, pacatosii, care cinstim cu multa evlavie ale tale nevointe si patimiri pentru dreapta credinta. Adu-ti aminte de toti binecredinciosii tarii noastre, ca si noi sa dobandim mila si har inaintea lui Dumnezeu. Fii rugatorul nostru fierbinte inaintea Dreptului Judecator, in ziua cea mare a dreptatii lui Dumnezeu, care va sa vina. Ajuta-ne, Sfinte Mucenice Sava, sa ne ingrijim de mantuirea sufletelor noastre, sa iubim cele ceresti si sa cugetam mereu la cele vesnice, pentru ca si noi sa ne invrednicim a mosteni Imparatia cea cereasca, impreuna cu toti sfintii. Amin! 


Tot în această zi, cuvant al Sfantului Ioan Gura-de-Aur, despre faptul ca rugaciunea este ascultata in tot locul, daca se face cu credinta.


    Sfantul Pavel nu in biserica s-a rugat, ci, inchis in temnita si cu picioarele in butuci, nici sezand drept, nici genunchii plecandu-si-i. Ca nu putea sa stea altfel in butucul in care-i erau prinse picioarele. Ci, de vreme ce se ruga cu credinta, zacand in temnita, s-a cutremurat temnita, si lanturile celor legati au cazut si pe strajerul temnitei la credinta l-a adus. Si Ezechia regele nu sta in biserica, nici genunchii nu-si pleca, ci, culcat pe pat si zacand in boala, s-a intors spre perete. Dar de vreme ce cu caldura si cu suflet umilit a chemat pe Domnul, cuvantul cel hotarat asupra lui spre moarte, a fost schimbat si a primit bunatatea cea dintai si lungimea vietii, cu adaogirea anilor, iar toata cetatea a luat mantuire de vrajmasi. Asemenea si talharul, pe cruce fiind rastignit, cu putine cuvinte a castigat Imparatia cerului, Ieremia, in groapa aruncat, s-a rugat lui Dumnezeu si l-a auzit pe el, Daniil, dat fiind in groapa, spre mancare leilor, a chemat pe Dumnezeu si s-a mantuit Iona, in pantecele chitului s-a rugat lui Dumnezeu. Si multi altii au izgonit, cu rugaciunea, toate rautatile ce-i cuprindeau pe dansii si au primit ajutor de la Dumnezeu. Asemenea, si acum, multi cu rugaciunea s-au slobozit din multe primejdii si rautati, cu ajutorul lui Dumnezeu.
    Drept aceia, si noi, fratilor, sa nu cautam loc de rugaciune, nici sa o graim cu lungi cuvinte impodobita, ci, precum Cananeanca zicea: "Miluieste-ma ca fiica mea rau se indraceste." asa, si tu, sa zici: "Doamne, miluieste-ma." Ca, macar ca este mic acest cuvant, el cuprinde un noian al iubirii de oameni a lui Dumnezeu. Ca, unde este mila lui Dumnezeu acolo este tot binele. Deci, oriunde esti, asa sa zici: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!" Si chiar de nu-ti vei misca buzele, cu mintea asa sa strigi. Ca, si tacand, te va auzi Dumnezeu si, fiind tu insuti biserica, apoi nu cauta loc de rugaciune.
    Multe Scripturi graiesc despre aceasta scurta si grabnica rugaciune. Moise fugea din Egipt, dinaintea lui Faraon; marea ii era inainte si Faraon in spatele lui, iar el la mijloc. Mare stramtorare avea si nu-i era lui cu putinta a se ruga lui Dumnezeu. Insa, i-a zis Dumnezeu lui: "Ce strigi catre mine?" Asemenea, si cei trei tineri, fiind aruncati in cuptor, se rugau: si rugaciunea lor a stins vapaia si legaturile lor le-a dezlegat si i-a scos pe ei vii si preaslaviti i-a aratat. Inca si Iov, pe gunoi, s-a rugat si a facut milostiv pe Dumnezeu.
    Macar si ispita de ar navali asupra ta, la Dumnezeu sa scapi si sa te rogi, Lui, ca sa te izbaveasca pe tine. Ca Dumnezeu este pretutindenea si aproape de tine si, inca nesfarsind tu a-l grai, El iti va zice tie: "Iata-ma!" Inca nu-ti vei sfarsi rugaciunea si Acela iti va da tie vindecarea, de-ti vei curati mintea ta de patimile cele spurcate.
Intru aceasta zi, cuvant al Sfantului Ioan Gura-de-Aur, despre insemnarea cu Sfanta Cruce.
    Multi din cei fara de socotinta isi fac cruce, fluturand cu mana pe fata lor, dar, in desert se ostenesc, de vreme ce nu inchipuiesc  crucea dreapta, iar dracii se bucura de acea fluturare. Cand, insa, cineva isi face cruce dreapta, punand mana sa la frunte si la piept, la umarul drept iar, pe urma, la cel stang, apoi ingerii vazand, se veselesc de adevarata inchipuire a crucii pe fetele noastre. Iar ingerul Domnului scrie pe cei ce intra in biserica Domnului, cu frica si cu credinta.
    Deci, daca cineva, intrand in biserica, sta cu frica si isi face cu umilinta inchinaciunea pe "chipul lui Dumnezeu" acela primeste iertare de pacate si mila de la Dumnezeu, iar, de intra fara frica, apoi, unul ca acela, la iesirea din biserica, mai mari pacate dobandeste. Drept aceea, si noi, fratilor, venind la biserica, sa stam cu frica, asteptand de la Dumnezeu mare mila, in veacul de acum si in cel ce va sa fie.

Sursa : Proloagele / Vietile Sfintilor din 18 Aprilie.

Tot în această zi, cuvant din Pateric, despre dragoste.


    Un frate, foarte cuernic si iubitor de Dumnezeu, avea mare dragoste catre un sihastru, cu nume mare. Iar, odata, mergand, dupa obiceiul sau, la acel sihastru - ca de multe ori mergea la dansul pentru cercetare si dragoste frateasca - , l-a aflat pe el mort. Deci, umbland prin hainele lui a gasit in ele opt galbeni de aur, iar el vazandu-i, mult s-a mirat si luandu-i, a inceput sa planga si sa se tanguiasca cu amar socotind ca se va fi maniat Dumnezeu pe acel batran, pentru acei bani si-l va fi pedepsit pe el. Si asa, plangand si tanguindu-se, s-a rugat la Dumnezeu, ca sa-i descopere si sa-i arate lui cele despre acestea. Si asa, rugandu-se el, i s-a aratat lui ingerul Domnului si i-a grait, zicand: "Ce-ti este tie de plangi asa, pentru acel sihastru?" Zis-a lui fratele: "De aceasta plang eu, ca, iata, am gasit la dansul acesti opt galbeni, si mi se pare ca pentru ei se va fi maniat Dumnezeu pe dansul si-l va fi trimis la pedeapsa, de vreme ce sihastrilor, traind in pustie, nu li se cade sa stranga si sa tina la sine bani, ca nu le sunt lor trebuitori."
    Raspuns-a lui ingerul: "De vrei sa te instiintezi de aceasta, adu-ti aminte de milostivirea lui Dumnezeu si de iubirea Lui de oameni. Ca, de ar fi toti, in toate, desavarsiti, atunci, unde s-ar arata milostivirea lui Dumnezeu si iubirea de oameni?" Acestea zicand, ingerul s-a facut nevazut. Iar fratele a cunoscut, prin aceasta, ca sihastrul a dobandit iertare; si s-a mangaiat, multumind lui Dumnezeu, pentru negraita Lui iubire de oameni. Si asa, ingropand trupul batranului, s-a intors si a mers la chilia sa. Dumnezeului nostru, slaval, acum si pururea si in vecii vecilor! Amin.

Sursa : Proloagele / Vietile Sfintilor din 18 Aprilie.

Tot în această zi, facem pomenirea preacuvioasei Maicii noastre Atanasia.[1]

Această fericită, cu numele nemuririi, s-a născut din părinţi dreptcredincioşi în insula Eghina. Învăţând apoi Psaltirea şi toată slujba bisericească, s-a dat pe sine lui Dumnezeu; părinţii ei însă au însoţit-o fără voia ei cu bărbat; dar după şaisprezece zile de însoţire, năvălind barbarii, au tăiat şi pe bărbatul ei cu sabia. Atunci sfânta înnoindu-şi gândul său cel dintâi se nevoia cum ar putea scăpa de părinţi, ca să nu ajungă la a doua însoţire şi în acestea zăbovindu-şi ea cugetul, a sosit poruncă împărătească, ca toate femeile de acolo cele întru văduvie să se însoţească cu păgânii, pentru care iarăşi fără voia ei, a ajuns la a doua însoţire. Însă şi de mântuirea sa pururea îngrijindu-se, zăbovea în rugăciuni, împărţindu-şi bogăţia sa la săraci; iar după câtăva vreme a înduplecat pe bărbatul său să se facă monah, deşi era păgân. Care şi în câtăva vreme cu cuvioşie fiind împodobit s-a mutat către Domnul; şi de atunci câştigând ea slobozenie, şi-a împărţit toată averea şi luând cu sine şi alte femei, s-a dus la o sihăstrie, unde făcându-se călugăriţă, foarte se nevoia împreună cu acelea. Hrana ei era numai puţină pâine şi apă după al nouălea ceas, dar şi acestea cu înfrânare. În cele trei posturi de peste an, numai cu verdeţurile se hrănea, şi acestea la două zile. Apoi după patru ani a fost rânduită să fie stareţă schitului şi de atunci a voit să fie ea cea mai mică decât toate călugăriţele; încât nici nu se cunoştea că este stareţă. Când dormea, nu pe aşternut, ci pe o piatră, înadins spre aceasta gătită culcându-se, se împărtăşea de puţin somn. Iar după trecerea a patru ani îmboldită fiind de dorul liniştii, ieşind de acolo împreună cu cele ce merseseră la sihăstrie, s-au dus la loc liniştit, unde din destul secerau roadele liniştii. Iar mai înainte cu douăsprezece zile cunoscând sfânta mutarea sa către Dumnezeu şi vestind-o surorilor călugăriţe, mulţumea Domnului; iar pe ele adunându-le a rânduit pe cea care să fie în locul ei stareţă; şi în ziua de pe urmă când era să fie mutarea ei către Domnul, stăruind ea la cântarea Psaltirii împreună cu surorile, şi ajungând la sfârşitul ei, făcând pentru surori rugăciune, şi-a dat duhul lui Dumnezeu. 

[1] Atanasia, care însemnează " nemurire " .

 Sursa : Proloagele / Vietile Sfintilor din 18 Aprilie.

 
Tot în această zi, facem pomenirea sfântului părintelui nostru Cosma, episcopul Calcedonului.


Sfântul Cosma arhiereul şi mărturisitorul lui Hristos a fost din cetatea Constantinopol, şi din copilărie iubind pe Hristos a lăsat lumea aceasta deşartă, şi a fost tuns în cinul monahicesc. Şi cu postirea şi cu celelalte fapte bune pe sineşi curăţindu-se, s-a făcut locaş al Sfântului Duh, şi a fost pus episcop în Calcedon, în vremea răucredincioşilor luptători împotriva icoanelor şi multe nevoinţe a arătat, ajutând dreptei credinţe. Şi silit fiind de împăraţii eretici ca să se lepede de închinarea la sfintele icoane, nu i-a ascultat. Pentru aceea izgonire a suferit şi multe încercări a răbdat. Şi iarăşi chemat fiind, şi silindu-l ca să se împreuneze cu eresul acelora, n-a vrut să-i asculte. Întru scârbe fără de număr a fost aruncat şi împreună cu cuviosul Auxentie se nevoia. Şi fiind ispitit şi chinuit de către cei răucredincioşi şi ticăloşi luptători împotriva icoanelor, s-a săvârşit şi către Domnul s-a dus.
Sursa : Proloagele / Vietile Sfintilor din 18 Aprilie.

Tot în această zi, facem pomenirea sfântului noului mucenic Ioan cel din Ianina, care a suferit mucenicia în Constantinopol, la anul 1527 şi care de foc şi de sabie s-a săvârşit.
Tot în această zi, facem pomenirea sfântului noului mucenic Ioan Culica, cel care a suferit în anul 1564 când s-a săvârşit.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Niciun comentariu: