marți, 24 aprilie 2012

Cugetari : '' Nimic nu poate sfâșia trupul Bisericii atât de mult ca mândria. '' . Sfântul Ioan Gură de Aur.


În această zi a douăzeci şi patra, facem pomenirea Sfantului Mucenic Sava Stratilatul.


 + 272.

   Sfantul Mucenic Sava Stratilat a trait pe vremea lui Aurelian, imparatul Romei (270-275) si avea dregatoria de stratilat, adica de conducator de oaste, fiind got de neam; si era credincios si placut rob al Imparatului Ceresc, Domnul nostru Iisus Hristos. Si cerceta pe cei ce patimeau in temnite, pentru Hristos, slujindu-le, din averile sale si intarindu-i la rabdare si indemnandu-i la nevointa cea fara de frica.
   Si avea o viata atat de imbunatatita, incat, pentru curatia si infranarea sa, a luat putere asupra diavolilor si gonea din oameni duhurile cele necurate. Deci, parat fiind la imparat, ca este crestin, si pus la incercare inaintea imparatului, a marturisit cu indrazneala pe Hristos. Deci, dezlegand centironul cel ostasesc, l-a aruncat si, lepadand si dregatoria cea din oaste, s-a aratat gata spre toate chinurile cele pentru Hristos. Drept aceea, l-au spanzurat si l-au batut si cu faclii l-au ars, apoi l-au aruncat intr-o caldare cu smoala fiarta, dar, cu puterea lui Hristos, a iesit din caldare intreg si nevatamat.
   O minune ca aceasta vazand-o, cei saptezeci de ostasi au crezut in Hristos si cu mare glas L-au si marturisit. Deci, indata, dupa porunca tiranului, i-au taiat pe toti, luand cununa muceniceasca din dreapta lui Hristos. Iar Sfantul, fiind aruncat in temnita, s-a invrednicit intaririi si vederii lui Dumnezeu, pentru ca rugandu-se el, la miezul noptii, i s-a aratat Hristos, luminandu-l cu lumina slavei Sale, si poruncindu-i sa nu se teama, ci sa indrazneasca. Si, scotandu-l la a doua infatisare si in multe feluri ispitindu-l, uneori cu amagiri, iar alteori cu ingroziri si cu chinuri cumplite, il sileau spre inchinarea la idoli, iar el, nesupunandu-se, l-au aruncat intr-un rau sfarsindu-se prin incercare. Si asa, a ajuns la malul cel neinviforat, in Imparatia lui Hristos.

Sursa : Proloagele / Vietile Sfintilor din 24 Aprilie.

Sinaxarul zilei. – Audio, vezi aici.

Tot în aceasta zi, facem si pomenirea Sfintilor Ierarhi si Marturisitori Iorest si Sava, mitropoliti de Alba Iulia.


   Sfantul Ierarh Iorest s-a nascut in Transilvania, din parinti ortodocsi, primind la botez numele de Ilie. A invatat carte la manastirea Putna, unde a deprins si mestesugul scrierii frumoase si al zugravirii icoanelor, si unde si-a agonisit si un bun inceput de viata calugareasca ortodoxa. In vremea cat a stat la Putna, a fost cunoscut si de voievodul Vasile Lupu, care, vorbind despre fericitul Iorest, il numeste "Preacuvios si intru toate credincios."
   Cu voia lui Dumnezeu si cu sprijinul Domnului Moldovei, Vasile Lupu, si al mitropolitului Moldovei, Varlaam, Sfantul Iorest vine in Alba-Iulia, unde este ales mitropolit al Transilvaniei. In aceasta dregatorie, a intampinat greutati chiar de la inceput. I se cerea ca la slujbe sa indeparteze "bolboroseala slavona", cum numeau calvinii limba slavona, si sa tipareasca, in locul acestora, cantari in limba romana, precum si rugaciuni, catehismul calvin si alte carti, straine de invatatura ortodoxa. Noul mitropolit s-a dovedit un bun pastor, pastrand invatatura celor sapte Sinoade ecumenice, pilda fiind de tarie in credinta ortodoxa si dovedind credinciosilor ca sunt mai de folos lanturile pentru Hristos, decat laudele viclene. A tiparit Evanghelia cu invatatura, cartea ortodoxa inceputa de inaintasul sau, Ghenadie mitropolitul, intarind pe cei slabi in credinta si cercetand toate bisericile din Ardeal.
   Nemultumita de el, stapanirea straina, calvina, a incercat sa-l castige de partea ei si, neizbutind, a plasmuit invinuiri mincinoase si Sfantul Ierarh a fost aruncat in temnita, la Balgrad, dupa numai trei ani de pastorie (1640-1643). Adus in lanturi in curtea mitropoliei din Alba-Iulia, mitropolitul a fost dezbracat de haine si batut cu nuiele, rabdandu-le toate "nu pentru vinovatie ci pentru credinta crestineasca." Dupa noua luni de chinuri indurate, fericitul Iorest a fost eliberat, in schimbul unui pret de 1000 de taleri, pe care, neavandu-i, "s-au dat chezasie pentru el, 24 de credinciosi.". Pentru dezlegarea de chezasie, Sfantul a plecat dupa ajutoare la Putna, la Domnul Vasile Lupu, la mitropolitul Varlaam, la tarul Rusiei si astfel, si-a rascumparat libertatea.
   Reintors in tara, Sfantul Iorest a fost ales episcop al Husilor, intre anii 1656-1657.
   La scurta vreme, Sfantul s-a savarsit cu pace, lasandu-ne pilda unui ierarh credincios si luptator pentru ortodoxia curata a poporului sau. 


   Sfantul Ierarh Sava Brancovici, s-a nascut din parinti drept-credinciosi, la Ineul Transilvaniei, putin dupa vremea lui Mihai Viteazul +1601. A fost botezat cu numele Simeon. Fratele sau mai mic, Gheorghe, a avut o inalta dregatorie in Tara Ardealului, iar, cu numele de Brancovici, in Biserica romanilor au mai fost si alti trei vladici: Matei, Sava si Longhin. Tatal sau a fost capitan de oaste in armata Viteazului. In tineretea sa, Sfantul a vietuit o vreme in Tara Romaneasca, la manastirea Comana, unde traia unchiul sau si unde s-a deprins intru cele duhovnicesti.
   A fost ales preot si protopop al Inaului fiind hirotonit, la Targoviste, de catre Stefan, mitropolitul Tarii Romanesti. Murindu-i sotia, iar mama lui calugarindu-se, viata lui si-a schimbat cursul. Ca unul ce-si dovedise insusirile si vrednicia, tot timpul cat a fost protopop, in anul 1656, soborul preotilor si al mirenilor l-a ales mitropolit de Alba-Iulia si, fiind hirotonit arhiereu la Targoviste, de catre acelasi mitropolit Stefan, s-a intors acasa, incarcat cu daruri din tara si a fost inscaunat, cu bucurie, in ziua Inaltarii Domnului, de tot soborul romanilor din Ardeal, unde a pastorit timp de 24 de ani, cu mana inteleapta. In ciuda greutatilor, Sfantul s-a straduit sa ridice si sa intareasca Biserica stramosilor sai, folosind limba romana in slujbe si in propovaduirea Evangheilie si sprijinindu-se pe soboarele de clerici, pentru indrumearea slujirii preotesti.
   Ravna lui pentru pastrarea credintei ortodoxe, i-au adus dusmania si prigoana capeteniilor calvinesti si al principelui Ardealului. In urma unor invinuiri nedrepte, a fost judecat si scos din scaun la anul 1680.
   Batran si bolnav, a fost inchis in temnita din Alba-Iulia si Iernut, fiind batut in fiecare vineri. Dupa asemenea chinuri si grele patimiri, s-a mutat la Domnul, in aprilie 1683. Pentru vredniciile sale, Biserica ortodoxa Romana il cinsteste, ca pe un adevarat stalp al credintei, si l-a randuit in ceata sfintilor sai ierarhi. Dumnezeului nostru, slava !

 Sursa : Proloagele / Vietile Sfintilor din 24 Aprilie.


Acatistul Sfintilor Ilie Iorest si Sava Brancovici - Sfinti Ierarhi Mitropolitii Ardealului.


24 aprilie.

Rugaciunile incepatoare :

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Condacele si Icoasele :

Condacul 1 :

Pe fericitii ierarhi, pe Iorest si pe Sava, care au slujit adevarului si cu viata si cu invataturile lor au impodobit Biserica lui Hristos, cu credinta si cu evlavie sa-i laudam, cinstind ostenelile lor si zicand: Bucurati-va, luminatilor ierarhi si marturisitori ai Ortodoxiei !

Icosul 1 :

Cela ce a ales si a chemat pe ucenicii Sai la propovaduire, Acela te-a ales si pe tine, Sfinte Ierarhe Ioreste, sa propovaduiesti adevarul dreptei credinte celor pastoriti de tine si sa intorci la Ortodoxie pe cei rataciti. Pentru aceasta si noi cu evlavie te laudam, zicand :
Bucura-te, cela ce din botez numele de Ilie ai primit;
Bucura-te, ca din pruncie credinta cea dreapta ai marturisit;
Bucura-te, cela ce lui Dumnezeu, cu multa dorire ai urmat;
Bucura-te, ca pentru credinta cea dreapta, mucenic te-ai aratat;
Bucura-te, cela ce in tara Transilvaniei, ca o stea te-ai ivit;
Bucura-te, ca Moldova cu invataturi sfinte tea impodobit;
Bucura-te, cela ce la Putna din frumusetile de taina ale cinului calugaresc te-ai adapat;
Bucura-te, ca Dumnezeu Icoana vie pe tine tea aratat;
Bucura-te, cela ce pe Hristos, din toata inima ta L-ai iubit;
Bucura-te, ca pentru dragostea Lui, multe prigoane ai patimit;
Bucura-te, al dreptei credinte ravnitor prea fierbinte;
Bucura-te, al Bisericii drept-maritoare prea ales parinte;
Bucura-te, Ierarhe Ioreste, prea fericite !
Condacul al 2 :
Ca o raza duhovniceasca dintr-o familie aleasa ai stralucit, Sfinte Ierarhe Ioreste, si ai impodobit Biserica lui Hristos cu lumina invataturilor tale, iar acum, in Biserica cea biruitoare din ceruri fiind, canti lui Dumnezeu cantare : Aliluia !

Icosul al 2 :

Arvuna dreptei credinte, din Sfantul Botez primin-do, Ierarhe Sava, la vremea potrivita, cu multe si mari stradanii ai adunat duhovniceasca bogatie Bisericii lui Hristos. Pentru aceasta te laudam, zicand :
Bucura-te, cela ce din parinti binecredinciosi ai rasarit;
Bucura-te, ca margaritarul dreptei credinte ai dobandit;
Bucura-te, coboratorule din oameni prea smeriti;
Bucura-te, vlastar ales, din stramosi cu arhierie cinstiti;
Bucura-te, a cetatii Inaului impodobire sfanta;
Bucura-te, a Transilvaniei mare si neclintita stanca;
Bucura-te, cela ce din pruncie virtutea o ai invatat;
Bucura-te, ca din izvorul Scripturilor Sfinte de mic te-ai adapat;
Bucura-te, cela ce mintea cu cugetari dumnezeiesti ti-ai hranit;
Bucura-te, cela ce dar de vindecare ai primit;
Bucura-te, cela ce multe suflete, cu sarguinta ai rascumparat;
Bucura-te, ca slujitor drept al Mantuitorului te-ai aratat;
Bucura-te, Ierarhe Sava, care lui Hristos ai urmat !
Condacul al 3 :

Dupa calatorii prin tari straine in manastirea Comana invatat-ai randuiala pravilei calugaresti, sfintite Ierarhe Sava, si toate ispitirile ce au venit asupra ta nu au fost in stare sa te desparta de dragostea lui Hristos si sa te impiedice a canta : Aliluia !

Icosul al 3 :

Evlaviosul voievod al Moldovei, Vasile Lupu, minunandu-se de curatia si vrednicia vietii tale, tea numit pe tine, Ierarhe Ioreste, " intru toate credincios si prea cinstit Parinte ". Pentru aceea si noi, nevrednicii, cu evlavie te laudam, zicand :
Bucura-te, cela ce esti a Transilvaniei podoaba aleasa;
Bucura-te, ca si Moldovei i-ai fost odrasla frumoasa;
Bucura-te, a credinciosilor faclie mult luminata;
Bucura-te, cela ce esti si monahilor podoaba prea minunata;
Bucura-te, cela ce pe Hristos, in inima, cu ravna, L-ai purtat;
Bucura-te, ca lui Dumnezeu cu smerenie fierbinte te-ai rugat;
Bucura-te, cela ce pe Hristos, cu cuvantul si cu fapta L-ai binevestit;
Bucura-te, ca in rugaciuni si postire, toata viata o ai trait;
Bucura-te, cela ce cu vietuirea ta pe multi ai calauzit;
Bucura-te, ca spre sfintenia ta, Domnul din cer a binevoit;
Bucura-te, cela ce ai fost tuturor un bun si ales parinte;
Bucura-te, al ierarhilor celor sfinti intaistatator in cinste;
Bucura-te, Ierarhe Ioreste, prea fericite !
Condacul al 4 :

Cu rautate pornindu-se oarecand stapanitorii Transilvaniei asupra crestinilor celor dreptcredin-ciosi, toti fiii cei adevarati ai Bisericii noastre s-au bucurat nespus de alegerea ta ca arhipastor al lor, Ierarhe Ioreste, si vazand in tine un puternic aparator al Legii stramosesti, au cantat lui Dumnezeu : Aliluia !

Icosul al 4 :

Stralucind in implinirea poruncilor lui Hristos, ai fost chemat de Dumnezeu la darul preotiei si, nu multa vreme dupa aceasta, ai fost ales in scaunul de mitropolit al Balgradului, fiind hirotonit prin mainile mitropolitului Stefan al tarii Romanesti. Pentru aceasta bucurandu-ne de iconomia lui Dumnezeu, cea cu privire la tine, te laudam, zicand :
Bucura-te, cela ce ca preot, chemarea cu sfintenie ti-ai plinit;
Bucura-te, ca Domnul spre o si mai inalta cinstire tea harazit;
Bucura-te, ca la vrednicia de arhiereu al lui Hristos ai fost chemat;
Bucura-te, ca apoi, in tara Romaneasca la treapta de arhiereu ai fost ridicat;
Bucura-te, ca mitropolitul Stefan, al Ungrovlahiei, la plecare, cu parintesti indemnuri tea povatuit si insotit;
Bucura-te, cela ce cu toate virtutile arhieresti ai fost impodobit;
Bucura-te, ca spre pastorire, Mitropolia Balgradului tie s-a dat;
Bucura-te, ca sosind in Balgrad, tot poporul mult sa bucurat;
Bucura-te, cela ce, cu dragoste, intru credinta dreapta, pe toti i-ai intarit;
Bucura-te, arhipastorule, intru care harul luminii sa salasluit;
Bucura-te, cela ce intru arhierie pe cei saraci nu i-ai uitat;
Bucura-te, cela ce in ajutorul tuturor, cu sarguinta ai stat;
Bucura-te, Ierarhe Sava, care lui Hristos ai urmat !
Condacul al 5 :
Vestea vietuirii tale celei imbunatatite, sfintite Ierarhe Sava, a razbatut pana departe si toti cei ce auzeau de trairea ta cea sfanta laudau pe Dumnezeu, din inima, cantandu-I : Aliluia !

Icosul al 5 :

Statut ai pe scaunul Mitropoliei Transilvaniei ca o faclie mult-luminoasa in sfesnic, luminand pe toti cu lumina Treimii celei mai presus de fire. Pentru aceasta si noi cu umilinta te laudam, zicand :
Bucura-te, cela ce ai fost pastorul cel bun al turmei lui Hristos;
Bucura-te, ca turma ta, din cursele potrivnicului o ai scos;
Bucura-te, cela ce toate ademenirile pacatului le-ai biruit;
Bucura-te, ca de amenintarile vrajmasilor nicicum nu te-ai infricosat;
Bucura-te, cela ce cu platosa adevarului te-ai intrarmat;
Bucura-te, ca pe nedreptii asupritori, cu mult curaj i-ai infruntat;
Bucura-te, cela ce marelui Atanasie cu vietuirea te-ai asemanat;
Bucura-te, ca pentru dreapta credinta in temnita ai fost aruncat;
Bucura-te, cela ce pentru adevar in lanturi ai fost ferecat;
Bucura-te, ca prin aceasta marelui Pavel ai urmat;
Bucura-te, cela ce uneltirilor asupritorilor te-ai impotrivit;
Bucura-te, ca dreapta credinta cu sarguinta o ai propovaduit;
Bucura-te, Ierarhe Ioreste, prea fericite !
Condacul al 6 :
Propovaduit-ai neobosit si cu mare ravna cuvantul lui Dumnezeu cel adevarat, Ierarhe Ioreste, si ai purtat grija turmei tale, ferind-o de uneltirile railor prigonitori, pe toti intarindu-i in dreapta credinta, iar prin luminarea mintii si izvodirea cartilor sfinte, i-ai povatuit sa cante lui Hristos : Aliluia !
Icosul al 6 :
Piind hirotonit arhiereu dupa randuiala sfintelor canoane si intorcandu-te cu multa bucurie de la Targoviste, la Mitropolia din Balgrad, pastorii si credinciosii iau primit cu litie si cu cantari, marind pe Dumnezeu, cu glas luminat. Pentru aceasta si noi, cinstindu-te, zicem tie :
Bucura-te, cela ce, plin de ravna si nadejde, la ai tai te-ai intors;
Bucura-te, ierarhe fericite, al Domnului nostru Iisus Hristos;
Bucura-te, cela ce de popor si de pastori cu dor ai fost asteptat;
Bucura-te, ca pe toti, la inapoiere, ca arhiereu i-ai binecuvantat;
Bucura-te, cela ce de preoti si de turma ai fost mult cinstit;
Bucura-te, ca celor ce unelteau impotriva dreptei-credinte cu hotarare te-ai impotrivit;
Bucura-te, ca Dumnezeu, Cel peste toate, ti-a dat intarire;
Bucura-te, ca tuturor le-ai fost statornica ocrotire;
Bucura-te, cela ce multe soboare de preoti ai adunat;
Bucura-te, ca pe toti la apararea dreptei credinte i-ai indemnat;
Bucura-te, cela ce pe rataciti cu tarie i-ai infruntat;
Bucura-te, ca incercand sa te schimbe din arhipastorire, pe potrivnici i-ai rusinat;
Bucura-te, Ierarhe Sava, care lui Hristos ai urmat !

Condacul al 7 :

Mai inainte de hirotonia ta intru arhiereu, de praznicul inaltarii Sfintei Cruci, Ierarhe Sava, lepadandu-te de toate cele desarte, crucea ti ai luat si urmand lui Hristos, din inima ai cantat: Aliluia!
Icosul al 7 :
Hristos, Mantuitorul nostru, cautand spre sfintele tale rugaciuni, tea scos din temnita, Ierarhe Ioreste, spre folosul Bisericii Sale. Pentru aceea si noi, laudandu-te, zicem tie :
Bucura-te, cela ce, pentru adevar, in temnita ai fost aruncat;
Bucura-te, ca si acolo, lui Dumnezeu, din tot sufletul te-ai rugat;
Bucura-te, cela ce pe Hristos, cu suspinele tale L-ai chemat;
Bucura-te, ca prin voia Lui, din inchisoare ai fost slobozit;
Bucura-te, cela ce, dupa aceea, la manastirea Putna te-ai dus;
Bucura-te, ca in aceasta manastire lauda si multumire lui Hristos ai adus;
Bucura-te, cela ce apoi, de la Putna la Iasi ai plecat;
Bucura-te, ca acolo Varlaam Mitropolitul cu drag tea imbratisat;
Bucura-te, ca si de voievodul Vasile Lupu ai fost bine primit;
Bucura-te, ca pe toti cu firea ta cea blanda i-ai dobandit;
Bucura-te, cela ce esti chezas al dumnezeiestii bunei-vointe;
Bucura-te, marturisitorule neclintit al dreptei-credinte;
Bucura-te, Ierarhe Ioreste, prea fericite !

Condacul al 8 :
Aparator celor dosaditi si potrivnic celor asupritori te-ai aratat, Ierarhe Ioreste, ca turma ta ai calauzit-o cu stralucirea minunatelor tale nevointe, prin pustia cea arzatoare a patimilor, catre pamantul fagaduintei, la izvorul cel datator de viata al invataturii lui Hristos, pentru care si noi cu credinta te laudam, cantand : Aliluia !
Icosul al 8 :
Cei ce nu iubeau dreapta credinta cautau asupra ta felurite pricini, spre a te izgoni din scaun. Dar tu ca un adevarat pastor, ai stat pana la moarte langa turma ta si ti-ai pus sufletul pentru ea, Ierarhe Sava. Pentru aceea si noi, smeritii, te laudam, zicand :
Bucura-te, cela ce esti adevarat arhiereu al lui Hristos;
Bucura-te, ca esti tuturor credinciosilor de mare folos;
Bucura-te, cela ce viclenia prigonitorilor ai vadit;
Bucura-te, ca in necazuri, ca o stanca neclintita te-ai dovedit;
Bucura-te, cela ce ai infruntat cumplite prigoane;
Bucura-te, cela ce nu te-ai intristat cand rabdai rani;
Bucura-te, ca pentru stramoseasca credinta multe chinuri ai patimit;
Bucura-te, cela ce de adunarea celor puternici ai fost osandit;
Bucura-te, cela ce, desi bolnav, in temnita Balgradului si Iernutului ai fost aruncat;
Bucura-te, cela ce pentru statornicia ta in credinta in lanturi grele ai fost ferecat;
Bucura-te, ca de ispitele celor ce voiau sa te cumpere te-ai lepadat;
Bucura-te, ca marirea cea desarta de la tine totdeauna ai alungat;
Bucura-te, Ierarhe Sava, care lui Hristos ai urmat !

Condacul al 9 :
Privegheat-ai, cu multa grija, asupra turmei tale celei duhovnicesti, in vreme de furtuna si de incercare, sfintite Ierarhe Sava. Pe toti i-ai imbarbatat sa nu se abata de la dreapta credinta, ci lui Hristos Dumnezeu lauda sa I aduca, cantand : Aliluia !

Icosul al 9 :

Mladita odraslita din tulpina neamului nostru, fericite Ioreste, pentru credinta ta cea neclintita si pentru dragostea ta de popor ai fost aruncat in temnita, invrednici ndu te de cununa cea nevestejita a marturisitorilor lui Hristos; pentru aceasta si noi cu dragoste te laudam pe tine, zicand :
Bucura-te, Ierarhe Ioreste, ca adevarului ai slujit;
Bucura-te, ca pentru popor si dreapta credinta mult te-ai ostenit;
Bucura-te, cela ce predaniile sfinte cu ravna ai pastrat;
Bucura-te, ca legea stramoseasca cu dragoste ai aparat;
Bucura-te, cela ce in noianul prigoanelor nicicum n-ai sovait;
Bucura-te, ca in furtuna incercarilor intocmai ca o stanca tare te-ai dovedit;
Bucura-te, cela ce cu barbatie pe potrivnici i-ai infruntat;
Bucura-te, ca pe fratii cei napastuiti, cu sarguinta i-ai aparat;
Bucura-te, cela ce te-ai aflat neamului nostru stalp nebiruit;
Bucura-te, ca increderea turmei tale pe drept o ai agonisit;
Bucura-te, cela ce cu pilda vietii tale pe toti ai inflacarat;
Bucura-te, ca intarire minunata in credinta tuturor te-ai aratat;
Bucura-te, Ierarhe Ioreste, prea fericite !

Condacul al 10 :
Faptele tale cele bune, Ierarhe Ioreste, nu s-au masurat cu lungimea vremii, ci cu ravna cea aprinsa a inimii tale, pentru dreapta credinta. Putina vreme pastorind, te-ai invrednicit a fi impreuna cu sfintii si ai cantat lui Dumnezeu : Aliluia !
Icosul al 10 :
In zadar cautau vrajmasii tai, ca prin tot felul de chinuri sa induplece vointa ta, Ierarhe Sava si, in loc de adevar, strambatatea s-o marturisesti. Dar ca un stalp de foc ai ramas, pana departe luminand si pilda vie pastoritilor tai facandu-te. Pentru aceasta, cu evlavie te laudam, zicand tie :
Bucura-te, cela ce de prigonitori cu nuiele ai fost batut;
Bucura-te, ca prin suferinte lui Hristos bine ai placut;
Bucura-te, cela ce, prin lovirea cu nuiele, trupul ti-a fost sfasiat;
Bucura-te, ca din sangele tau, pamantul tarii sa a-dapat;
Bucura-te, cela ce adevarul cu viata l-ai pecetluit;
Bucura-te, ca in dreapta credinta ai ramas mereu neclintit;
Bucura-te, cela ce chinuri mucenicesti nesfarsite ai rabdat;
Bucura-te, ca pilda Sfintilor Mucenici cu sarguinta ai urmat;
Bucura-te, cela ce de Biserica, intre sfinti ai fost asezat;
Bucura-te, ca tara Transilvaniei, ca pe un prinos, lui Dumnezeu tea dat;
Bucura-te, lauda cuviincioasa a Bisericii stramosesti, prea marita;
Bucura-te, a dreptcredinciosilor crestini cununa nevestejita;
Bucura-te, Ierarhe Sava, care lui Hristos ai urmat !

Condacul al 11 :
In fiecare vineri erai scos afara din temnita de la Vint si crunt batut cu nuiele pana la sange, sfintite Ierarhe Sava, iar tu, intocmai ca marturisitorii de odinioara ai adevarului, rabdai, ramanand neclintit in credinta si lui Dumnezeu lauda aduceai, cantand : Aliluia !

Icosul al 11 :

Desi numai trei ani ai pastorit pe scaunul Mitropoliei Balgradului, Ierarhe Ioreste, dar te-ai ingrijit de oile turmei tale duhovnicesti cu multa sarguinta. Pentru aceasta, dupa cuviinta, laudandu-te pe tine, iti zicem :
Bucura-te, neobositule pastor al turmei celei duhovnicesti;
Bucura-te, ca pe a ta turma si acum spre tot binele o povatuiesti;
Bucura-te, ca predania Sfintilor Parinti, plin de ravna o ai pastrat;
Bucura-te, cela ce cu osardie pilda sfintilor ai urmat;
Bucura-te, cela ce sfintele locasuri ale tarii noastre le-ai cercetat;
Bucura-te, ca de la cetatea Brasovului, pana in muntii Maramuresului ai alergat;
Bucura-te, cela ce tuturor credinciosilor tai ai fost de folos;
Bucura-te, ca i-ai povatuit pe ei, ca un adevarat parinte duios;
Bucura-te, cela ce lumina cea sfanta a Scripturilor, preotilor tai ai daruit;
Bucura-te, ca prin toate, legea noastra stramoseasca ai intarit;
Bucura-te, cela ce, dupa ajutoare, pana in pravoslavnica Rusie ai plecat;
Bucura-te, ca, intors in tara, patimind tot felul de chinuri, la cele vesnice te-ai mutat;
Bucura-te, Ierarhe Ioreste, prea fericite !

Condacul al 12 :

Daramat-au potrivnicii sfantul locas al Mitropoliei Balgradului, zidit de Mihai Voievodul, intregitor de tara, in care si voi slujit-ati cu vrednicie, fericitilor Ierarhi Ioreste si Sava. Dar in locul lui a rasarit locasul nou si mandru al Reintregirii Bisericii noastre Ortodoxe de veacuri, care azi se innoieste cu stralucire, prin vrerea lui Dumnezeu. Pentru aceasta cu credinta fierbinte cantam cu totii lui Dumnezeu, Celui ce toate spre bine le oranduieste : Aliluia !
Icosul al 12 :
Postati, la vreme, prea sfintilor Ierarhi, pastori, invatatori si ocrotitori ai fratilor vostri de neam si de credinta, cu care impreuna ati luptat si ati suferit. Nestiute sunt pana acum mormintele in care odihnesc sfintele voastre oseminte. Dar pomenirea voastra se cinsteste pururea in Biserica dreptmaritoare a credinciosilor nostri romani, pentru care, si acum, va rugati in ceruri! Pentru aceasta marindu-te, impreuna cu sfintitul Ierarh Iorest, cu laude te cinstim, sfintite Ierarhe Sava, parintele nostru, graindu-ti unele ca acestea :
Bucura-te, aparator neinfricat al Bisericii lui Hristos;
Bucura-te, ca te-ai aratat turmei tale ca un adevarat pastor cuvios;
Bucura-te, cela ce ai cinstit slujba incredintata tie;
Bucura-te, ca nu te-ai abatut de la Sfanta Ortodoxie;
Bucura-te, ca lupta cea buna toata viata ai luptat;
Bucura-te, ca credinta cea buna, pana la sfarsit ai pastrat;
Bucura-te, cela ce acum te afli in cer, langa toti cei biruitori;
Bucura-te, ca esti pilda de viata pentru bunii pastori;
Bucura-te, sfinte marturisitor al credintei stramosesti;
Bucura-te, cela ce din cer si astazi de noi te ingrijesti;
Bucura-te, ca si acum, tot atat de folositor crestinilor te-ai aflat;
Bucura-te, cela ce cu sfintenie pe calea vietii ai umblat;
Bucura-te, Ierarhe Sava, care lui Hristos ai urmat !

Condacul al 13 :

O, preafericitilor ierarhi ai lui Hristos, Ioreste si Sava, care, prin stradaniile si patimirile voastre din viata, v-ati invrednicit sa dobanditi partea cea de-a dreapta Tatalui ceresc, primind rugaciunile noastre smerite, de acum, cereti de la Bunul Dumnezeu sa daruiasca Bisericii Sale tarie, Tarii noastre pace si intru toate buna sporire, iar noua credinciosilor iertare de pacate si mare mila, ca sa cantam lui Dumnezeu, impreuna cu voi : Aliluia !
O, preafericitilor ierarhi ai lui Hristos, Ioreste si Sava, care, prin stradaniile si patimirile voastre din viata, v-ati invrednicit sa dobanditi partea cea de-a dreapta Tatalui ceresc, primind rugaciunile noastre smerite, de acum, cereti de la Bunul Dumnezeu sa daruiasca Bisericii Sale tarie, Tarii noastre pace si intru toate buna sporire, iar noua credinciosilor iertare de pacate si mare mila, ca sa cantam lui Dumnezeu, impreuna cu voi : Aliluia !
O, preafericitilor ierarhi ai lui Hristos, Ioreste si Sava, care, prin stradaniile si patimirile voastre din viata, v-ati invrednicit sa dobanditi partea cea de-a dreapta Tatalui ceresc, primind rugaciunile noastre smerite, de acum, cereti de la Bunul Dumnezeu sa daruiasca Bisericii Sale tarie, Tarii noastre pace si intru toate buna sporire, iar noua credinciosilor iertare de pacate si mare mila, ca sa cantam lui Dumnezeu, impreuna cu voi : Aliluia !


Dupa care se zice Icosul 1 :
Cela ce a ales si a chemat pe ucenicii Sai la propovaduire, Acela te-a ales si pe tine, Sfinte Ierarhe Ioreste, sa propovaduiesti adevarul dreptei credinte celor pastoriti de tine si sa intorci la Ortodoxie pe cei rataciti. Pentru aceasta si noi cu evlavie te laudam, zicand :
Bucura-te, cela ce din botez numele de Ilie ai primit;
Bucura-te, ca din pruncie credinta cea dreapta ai marturisit;
Bucura-te, cela ce lui Dumnezeu, cu multa dorire ai urmat;
Bucura-te, ca pentru credinta cea dreapta, mucenic te-ai aratat;
Bucura-te, cela ce in tara Transilvaniei, ca o stea te-ai ivit;
Bucura-te, ca Moldova cu invataturi sfinte tea impodobit;
Bucura-te, cela ce la Putna din frumusetile de taina ale cinului calugaresc te-ai adapat;
Bucura-te, ca Dumnezeu Icoana vie pe tine tea aratat;
Bucura-te, cela ce pe Hristos, din toata inima ta L-ai iubit;
Bucura-te, ca pentru dragostea Lui, multe prigoane ai patimit;
Bucura-te, al dreptei credinte ravnitor prea fierbinte;
Bucura-te, al Bisericii drept-maritoare prea ales parinte;
Bucura-te, Ierarhe Ioreste, prea fericite !

Si Condacul 1 :

Pe fericitii ierarhi, pe Iorest si pe Sava, care au slujit adevarului si cu viata si cu invataturile lor au impodobit Biserica lui Hristos, cu credinta si cu evlavie sa-i laudam, cinstind ostenelile lor si zicand: Bucurati-va, luminatilor ierarhi si marturisitori ai Ortodoxiei !

Rugaciune catre Sfintii Ierarhi Ilie Iorest si Sava Brancovici :
Pe sfintii lui Dumnezeu Ierarhi Iorest si Sava, traitori cu adevarat ai smereniei calugaresti si purtatori ai darurilor ceresti, care au pus credinta cea dreptmaritoare mai presus de toate cele vremelnice si au indurat chinuri si moarte pentru apararea legii noastre stramosesti si pentru incurajarea poporului nostru dreptcredincios, cu laude sai cinstim. Voi, care ati odraslit din Biserica dreptmaritoare, din tara Transilvaniei si care acum va bucurati de marirea mucenicilor si a marturisitorilor lui Hristos, primiti rugaciunea noastra si mijlociti pentru noi inaintea Bunului si Milostivului Dumnezeu, Celui in Treime preamarit. Ocrotiti, cu rugaciunile voastre, lumea care va cinsteste pe voi, ca pe niste stalpi neclintiti ai dreptei credinte.
Rugati va Domnului, ca sa intareasca unitatea si dragostea de credinta dintre frati, sa reverse harul pacii in inimile tuturor, sa fereasca turma credinciosilor de toata reaua intamplare, ca intr-un cuget si intr-un glas sa preamarim pe Cel ce este Datatorul darurilor si Mantuitorul nostru. Privegheati si va rugati pentru noi ca, izbaviti fiind, prin mijlocirile voastre, de cursele celui rau, lupta cea buna a mantuirii sa o ducem in toate clipele vietii noastre si sa ramanem neclintiti in dreapta credinta a mosilor si stramosilor nostri.
Rugati-va Domnului, ca sa trimita grabnicul Sau ajutor tuturor celor dreptcredinciosi, care alearga la sprijinul vostru mijlocitor, in toate cererile pentru mantuire si pentru cele de folos in viata de acum si in cea viitoare, pentru ca, fiecare din noi, dobandind cele ce sunt spre binele nostru, sa marim pe Preabunul Dumnezeu, Cel intreit inchinat: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor, Amin !
Si se face otpustul.

Tot în aceasta zi, pomenirea Cuvioasei maicii noastre Elisabeta.


sec. IX.

   Cuvioasa Elisabeta, din pantecele maicii sale, a fost aleasa spre slujba lui Dumnezeu. Ca, din copilarie, s-a facut pe ea mireasa lui Hristos, Mirele cel fara de moarte, si slujea Aceluia, in randuiala ingereasca, in ceata de fecioare calugarite, cu postul si cu ostenelile obosindu-si trupul sau. Si a luat dar de a tamadui bolile, nu numai cele trupesti, ci, cu cuvintele si sfatuirile cele de Dumnezeu insuflate, vindeca si sufletele omenesti, povatuindu-le spre pocainta si spre toata fapta buna. Imbracamintea ei era numai o haina de par aspra si trupul ei ii degera de frig, dar duhul ei ardea totdeauna de vapaia dragostei dumnezeiesti.
   Si, pusa fiind egumena surorilor, mare nevointi a aratat, ingrijindu-se de mantuirea lor. Infranarea ei in toate era neinchipuita, multi ani petrecand fara sa manance paine, ci, numai verdeturi si legume, iar undelemn si vin n-a gustat niciodata. De multe ori, cate patruzeci de zile, ca marele Moise, petrecea in postire, nimic gustand. Iar cand, dupa obiecei, inalta rugaciunile cele de la miezul noptii, in singuratate, era stralucita si luminata de sus, cu lumina cereasca. Si facatoare de minuni a fost. Pe o femeie, care de multi ani avea pierdere de sange, a tamaduit-o; gonea duhurile necurate din oameni si alte multe minuni a facut, nu numai in viata, ci si dupa moarte, ca sa se slaveasca, printr-insa, Hristos, Dumnezeul nostru, Cel preamarit in veci. Amin.

Sursa : Proloagele / Vietile Sfintilor din 24 Aprilie.

Intru aceasta zi, cuvant al Sfantului Ioan Gura de Aur, despre indatorirea crestinilor de a lasa lucrul si a merge la biserica, atunci cand soseste vremea.

   Aceasta va spun eu voua, prietenilor si fratilor mei, ca s-ar fi cazut ca, din zi in zi, mai mult popor sa se adune la biserica, pentru ascultarea dumnezeiestilor cuvinte, iar acum, mai putini ati venit. Daca as fi grait eu de la mine, apoi ati fi facut nevenind de loc. Dar eu va arat voua voia lui Dumnezeu, pe care de o veti face, va veti mantui. Daca cineva aduce o scrisoare imparateasca, la cetateni, acestia nu se uita la viata celui ce a adus-o, de este bogat sau sarac, de este drept sau pacatos, ci toti asculta cu luare aminte cele ce se citesc, sau de nu le aude cineva, apoi intreaba pe cela ce le-a auzit. Deci, daca atata frica fata de un domn pamantean este la voi, apoi, cu cat mai mult, se cade sa ascultam, cu luare aminte aici, in biserica, unde, din partea Facatorului puterilor ceresti, vorbim noi, pacatosii, slujitorii Sai. Drept aceea, va rog pe voi, cei ce veniti aici, sa invatati pe cei lenesi ca sa vina si ei la biserica. Pentru ca voi ati gustat din dulceata invataturii, iar aceia, nu. Pentru ca, daca cineva va face istet pe cel lenes, spre cele placute lui Dumnezeu, mult folos va lua de la Dumnezeu. Dar, inca si despre rugaciune va voi invata; ca printr-insa, se savarsesc faptele cele bune. Ca daca se suia cineva catre Dumnezeu, din inima smerita, fara de rautate, apoi, ca tamaia se suie acolo. Pentru aceasta si Proorocul a zis: "Sa se indrepteze rugaciunea mea, ca tamaia inaintea Ta." Precum tamaia este binemirositoare, cand este pe foc, asa si rugaciunea, cand se face din inima aprinsa, se apropie de Dumnezeu.
   Deci, veniti fratilor si surorilor si ascultati aceasta invatatura sfanta, care va fi spre mantuirea sufletelor voastre, de o veti face. Iar nefacand-o, osanditi veti fi, pentru ca n-ati ascultat pe acela ce v-a invatat. Voi n-ati mers atat cale, cat a mers imparateasa de la miaza-zi, ca sa auda intelepciunea lui Solomon. Si, iata, aici, mai mult, decat Solomon este. Ca nici pe cale lunga nu va osteniti, nici treceti peste mare, nici nu cheltuiti averi, nici de boli nu suferiti. Ca Biserica adapostire este tuturor celor ce alearga la dansa. Ca de esti drept, sa intri, ca sa nu-ti pierzi dreptatea, iar de esti pacatos, sa vii, ca sa te mantuiesti. Pentru ca eu, nu pentru mine va indemn pe voi, ca sa veniti, ca mai pacatos decat toti sunt, dar de veti asculta invatatura, veti mantui sufletele voastre. Iar, neascultand invatatura cea sfanta, cum va putea cineva a-si indrepta sufletul sau?
   Ca lumina este cuvantul lui Dumnezeu si, inca, lumina mai mare decat lumina cea vazuta, ca pe suflet lumineaza. De aceasta si Isaia Proorocul a zis: "Poporul cel ce sedea intru intuneric, a vazut Lumina mare," invatatura cea adevarata. Deci, cati veniti la biserica, indemnati si pe cei ce nu vin, si nimeni sa nu zica: "Nu sunt slobod." Sa-ti aduci aminte, frate, de cei chemati la Cina cea Imparateasca, si care n-au mers, unul zicand: Perechi de boi am cumparat; altul: Mosie am dobandit, altul: Femeie mi-am luat. Si s-a maniat, pentru aceasta, asupra lor Imparatul. Oare, nu puteti voi sa daruiti lui Dumnezeu, nici macar un ceas? Ce greutate iti este tie, dupa ce vei asculta cantarea in biserica, in ziua Domnului, indata apoi, in celelalte zile sa mergi la lucrul tau? Ca de s-ar imparti la biserica, o data pe saptamana, aur si argint, sau miere sau bautura, apoi n-ati venit, oare, singuri si nechemati? Iata, aici, la biserica, totdeauna se impart cuvintele lui Dumnezeu, cele mai de pret decat aurul si mai scumpe decat pietrele cele de mult pret, mai dulci decat mierea, iar voi va lipsiti de ele, pentru a voastra lenevire, ca nu veniti la biserica, umbland cu nebagare de seama. Nu va lipsiti, deci, de a voastra voie, de invatatura cea duhovniceasca, prin care bine ati vietui si sufletele v-ati putea mantui, pentru Iisus Hristos, Domnul nostru, a Caruia este slava, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Sursa : Proloagele / Vietile Sfintilor din 24 Aprilie.

Tot în această zi, sfinţii şaptezeci de mucenici care au crezut prin sfântul Sava, şi care s-au săvârşit prin sabie.
Tot în această zi, facem pomenirea preacuvioasei maicii noastre Elisabeta făcătoare de minuni.
Tot în această zi, facem pomenirea sfinţilor mucenici Pasicrat si Valentin.
Tot în această zi, facem pomenirea sfinţilor opt mucenici: Eusebie, Neon, Leontie, Longhin şi alţi patruzeci.
Tot în această zi, facem pomenirea sfântului noului mucenic Duca croitorul mitilenean, care a suferit mucenicia în Constantinopol, la anul 1564 şi care s-a săvârşit fiind despuiat de piele, de viu.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Niciun comentariu: